Συναγερμό για την δημόσια υγεία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τον κοροναϊό σε παγκόσμια απειλή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».

Τα στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι:

  • Σοβαρά, ξαφνικά, ασυνήθιστα ή απρόοπτα
  • Υπάρχουν επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία οι οποίες επηρεάζουν περισσότερες από μία χώρες
  • Μπορεί να απαιτηθεί άμεση διεθνής δράση

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί η εξάπλωση του κοροναϊού εκτός Κίνας είναι πολύ μεγάλη, και έχει χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι εκτός Κίνας δεν έχουν υπάρξει θάνατοι.

Επίσης, οκτώ κρούσματα εκτός Κίνας αφορούν ανθρώπους στους οποίους η μετάδοση του ιού έγινε μέσω ανθρώπινης επαφής -π.χ. από σύζυγο σε σύζυγο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Βιετνάμ.

Ο Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ, έδωσε συγχαρητήρια στην Κίνα και δηλώνει ότι «διατηρεί την εμπιστοσύνη του στο Πεκίνο και στην ικανότητα που έχει να ελέγξει την επιδημία».

Διαφωνεί με την απαγόρευση ταξιδιών

Παρά τους αυξημένους αριθμούς των κρουσμάτων, ο ΠΟΥ διαφωνεί με την πρακτική να κλείνουν τα σύνορα, να απαγορεύονται τα ταξίδια και το εμπόριο, καθώς σύμφωνα με τον Τέντρος Άντομαν, «δεν στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία» και καλό θα ήταν αυτά τα μέτρα να επανεξεταστούν.

Σχεδόν 8.000 κρούσματα

Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κοροναϊού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή 170 ανθρώπων, είναι τα εξής:

  • Διεθνώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.818, εκ των οποίων των 7.736 στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία.
  • Σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.370 ασθενείς και υπάρχουν ακόμη 12.167 ύποπτα κρούσματα.
  • Εκτός Κίνας υπάρχουν 98 κρούσματα, σε συνολικά 18 χώρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επιστήμονες, σχεδόν τα δύο τρίτα από τα τεστ που εφαρμόζουν τα αεροδρόμια για να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα του κοροναϊού είναι αναποτελεσματικά. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, αυτό οφείλεται στη διάρκεια της περιόδου επώασης του ιού και την μικρή ικανότητα ανίχνευσης θερμότητας των σκάνερ.

*Από την ΕΦΣΥΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια