Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 $ σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που κέρδισε την προεδρία. Κατά τον πρώτο χρόνο του στον Λευκό Οίκο, το 2017, πλήρωσε άλλα 750$, αποκαλύπτουν οι New York Times που απέκτησαν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Ο τελευταίος, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις και πιέσεις, δεν έδινε στη δημοσιότητα τις δηλώσεις του στην eφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, ο Τράμπ δεν είχε καταβάλει καθόλου φόρους εισοδήματος σε 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια – κυρίως επειδή ανέφερε ότι έχασε πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι  κέρδιζε. Επί  μια δεκαετία βρίσκεται σε διαμάχη με τις φορολογικές αρχές για τη νομιμότητα μιας επιστροφής φόρου 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε, δηλώνοντας τεράστιες απώλειες. Μια απόφαση υπέρ του αμερικανικού δημοσίου, θα του κόστιζε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι φορολογικές δηλώσεις που ο κ. Τραμπ αγωνίζεται για να διατηρήσει μυστικές, διηγούνται μια ιστορία τελείως διαφορετική από αυτήν που έχει πουλήσει στο αμερικανικό κοινό», σχολιάζουν οι New York Times. «Απεικονίζουν έναν επιχειρηματία που κερδίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά επικαλείται χρόνιες ζημιές για να αποφύγει την καταβολή φόρων».

Όσο οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο  Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα,  με χρέη που ανέρχονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και έχει εγγυηθεί προσωπικά.

«Τώρα, με τις οικονομικές  προκλήσεις να αυξάνονται, τα φορολογικά αρχεία δείχνουν ότι εξαρτάται όλο και περισσότερο από το να κερδίζει χρήματα από επιχειρήσεις που τον θέτουν σε πιθανή και συχνά άμεση σύγκρουση συμφερόντων με τη θέση του ως προέδρου», συμπεραίνει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

Απαντώντας σε επιστολή των Times με τα ευρήματα αυτά, ο Άλαν Γκάρτεν, δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, δήλωσε ότι «τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα γεγονότα φαίνεται να είναι ανακριβή». Ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «fake news», χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσει στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια