Με 13 ψήφους κατά και 7 υπέρ απέρριψε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας το αίτημα παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για στέρηση της ελευθερίας σε 150 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Open Arms.

Η υπόθεση αφορά την διάσωση 150 μεταναστών και προσφύγων από το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, τον Αύγουστο του 2019, όταν ο Ματέο Σαλβίνι ήταν υπουργός Εσωτερικών και καθυστέρησε επί μια εβδομάδα την αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά.

Οι ιταλοί εισαγγελείς θεώρησαν ότι ο επικεφαλής της Λέγκα στέρησε την ατομική ελευθερία στους μετανάστες και πρόσφυγες και ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας το «ελεύθερο» για να διεξαχθεί η δίκη. Σήμερα, όμως, το αίτημά απορρίφθηκε με 13 ψήφους κατά και 7 υπέρ.

Κατά της παραπομπής ψήφισε η κεντροδεξιά συμμαχία, ένα πρώην μέλος των Πέντε Αστέρων και ο γερουσιαστής της γερμανόφωνης μειονότητας από τον Άνω Αδίγη. Ο γραμματέας τη Λέγκα ευνοήθηκε, πάντως, και από την απόφαση του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας (της οποίας είναι μέλος και ο ίδιος ο Σαλβίνι) με νέα ψηφοφορία, η οποία πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Αν ξαναδιαμορφωθούν οι σημερινές πολιτικές ισορροπίες, είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών να μην καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια