νώ η οργή δε λέει να κοπάσει στη Μινεάπολη, αντίθετα επεκτείνεται και με διαδηλώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις των ΗΠΑ, το εργατικό κίνημα της πόλης, που είναι ένα από τα ισχυρότερα σε εθνικό επίπεδο, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει διαλέξει τη σωστή πλευρά. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, συνδικαλιστές οδηγοί λεωφορείων ανακοίνωσαν πως αρνούνται να μεταφέρουν αστυνομικούς αλλά και συλληφθέντες διαδηλωτές, κάτι που ήδη από την Πέμπτη το βράδυ υλοποίησαν στην πράξη οδηγοί που έλαβαν εντολή μεταφοράς αστυνομικών στα σημεία των διαδηλώσεων, την ώρα που τα τοπικά ΜΜΜ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από το δήμο για λόγους ασφαλείας.

Το κείμενο συλλογής υπογραφών που συνέταξε ο συνδικαλιστής οδηγός Adam Birch αναφέρει μεταξύ άλλων, “είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε πως η δουλειά μας δε χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την αστυνομία της Μινεάπολης να καταστείλει τα καλέσματα για δικαιοσύνη.”

Το παράδειγμα των οδηγούν έχουν ήδη ακολουθήσει 400 εργαζόμενοι από συνδικάτα ταχυδρομικών υπαλλήλων, νοσηλευτών, δασκάλων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνυπογράφοντας το κείμενο του Birch. Ήδη αμέσως μετά τη δολοφονία, συνδικάτα όπως εκείνα των δασκάλων και των εργαζόμενων τοπικής αποθήκης της Amazon εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της αστυνομικής βίας.

Ο Birch παρουσιάζει ως εξής τα γεγονότα που τον οδήγησαν στο να συντάξει το κάλεσμα ανυπακοής: “Ήμουν σε δρομολόγιο την Τετάρτη το βράδυ και ήρθε ένα μήνυμα από τον έλεγχο κυκλοφορίας που ζητούσε λεωφορείο για τη μεταφορά αστυνομικών υπαλλήλων. Αυτό το ερμήνευσα ως προετοιμασία της αστυνομίας της Μινεάπολης για μαζικές συλλήψεις, έτσι σε μια στιγμή διαλείμματος δημιούργησα μια ανάρτηση στο Facebook, λέγοντας πως είμαι οδηγός λεωφορείου και δεν νιώθω καλά στο να βοηθήσω την αστυνομία της Μινεάπολης να προβεί σε συλλήψεις. Είχα πολλές αντιδράσεις, κάτι το οποίο με εξέπληξε, γι’αυτό δημιούργησα το κείμενο υπογραφών”.

Πολλά μέλη του τοπικού συνδικάτου οδηγών ATU ζουν στην ίδια περιοχή με το θύμα της δολοφονίας κάτι που eεπισημαίνεται και σε ανακοίνωσή τους: “Τα μέλη της ATU ζουν καθημερινά με παρόμοιους φόβους. Τα μέλη μας κάθε μέρα αντιμετωπίζουν το ρατσισμό. Ζουν κι εργάζονται σε γειτονιές όπου συμβαίνουν τέτοια πράγματα και έγινε αυτό που τώρα όλοι παρακολουθούν με φρίκη σε όλο τον κόσμο. Στην ATU έχουμε ένα σύνθημα: “Ούτε ένας παραπάνω”, όταν έχουμε να κάνουμε με επιθέσεις σε οδηγούς που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε δολοφονίες την ώρα της εργασίας τους. Λέμε “ούτε μία παραπάνω” εκτέλεση μαύρης ζωής στα χέρια της αστυνομίας. Ούτε μία παραπάνω! Δικαιοσύνη για το Τζορτζ Φλόιντ”. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδικάτων για το περιστατικό προγραμματίζεται για σήμερα Σάββατο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδικάτα στη Μινεάπολη εκφράζουν την αντίθεσή του στο ρατσισμό και τη βία της αστυνομίας, που θεωρείται ακόμα και για τα δεδομένα των ΗΠΑ μια από τις πιο επιθετικές, με την τοπική ένωση αστυνομικών να προσφέρει στα μέλη της “πολεμικού τύπου εκπαίδευση”, παρά τη σχετική απαγόρευση που επέβαλε πέρσι ο δήμος. Το 2016, όταν στη γειτονική πόλη του Saint Paul δολοφονήθηκε ο 32χρονος μαύρος Αμερικανός Φιλάντο Καστίλ, από αστυνομικό στη διάρκεια οδικού ελέγχου, το τοπικό συνδικάτο δασκάλων είχε προβεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

*Αλιευμένο από την Κατιούσα, με πληροφορίες από vice.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια