Γράφει ο Δημήτρης Τσίρκας

Βανδαλισμό χαρακτήρισε τα γκράφιτι στις τσίγκινες γλάστρες του Μεγάλου Περίδρομου ο Κ. Μπακογιάννης. Τι προκλητική αντιστροφή των εννοιών και των νοημάτων τους! Βανδαλισμός είναι η τοποθέτηση από τον ίδιο και με το έτσι θέλω, αυτών των χρυσοπληρωμένων ντενεκέδων σε έναν από τους πιο όμορφους και πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας. Όχι οι λίγες μουτζούρες πάνω τους.

Αυτές ήταν μια συμβολική πράξη αντίστασης στην αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση του δημόσιου χώρου από τη δημοτική αρχή της οποίας ηγείται. Μια διαμαρτυρία απέναντι στην αντιδημοκρατικό περιορισμό ενός κοινού αγαθού. Βανδαλισμός είναι η ίδια η ύπαρξη των ντενεκέδων, όχι τα γκράφιτι.

Οι γλάστρες με τα ξεραμένα φυτά στη μέση του δρόμου δεν είναι παρά ένα κιτς μνημείο προκλητικής διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και αυταρχικής διοίκησης. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν οποιαδήποτε αξία – πρακτική, αισθητική, πολιτική – είναι μέσα από την καταστροφή τους.

Αυτό ακριβώς επιχείρησαν να κάνουν οι διαδηλωτές. Μετέτρεψαν τα σύμβολα αλαζονείας και κακογουστιάς της εξουσίας, σε εργαλεία δημιουργικής έκφρασης και πολιτικής αντίστασης. Το έκαναν μάλιστα, σε μια διαδήλωση για την υπεράσπιση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας που οι φίλοι και οι συγγενείς του δημάρχου θέλουν να ακυρώσουν.

Για λίγες ώρες χθες, οι ντενεκέδες του Μπακογιάννη ήταν καλαίσθητοι γιατί είχαν συνθήματα πάνω τους. Ήταν χρήσιμοι γιατί έγιναν μέσο έκφρασης για αυτούς που δεν έχουν κανένα. Και το πλήθος έκανε τον δικό του Μεγάλο Περίπατο, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να το υποβαθμίσουν σε ρόλο… γλάστρας.

Έτσι είναι δήμαρχε, οι άσχημοι ντενεκέδες, όμορφα μουντζουρώνονται! Και αυτό δεν είναι βανδαλισμός. Είναι τέχνη και δημοκρατία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια