Την διακοπή της συνεργασίας με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Κώστα Χαραλά ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο, αποδοκιμάζοντας τις απόψεις που διατύπωσε για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ο Κώστας Χαραλάς σε ανάρτησή του στο Facebook προέβη σε απαράδεκτους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι η Σοφία Μπεκατώρου δεν προέβαλε αντίσταση στο βιαστή της και δεν είπε ξεκάθαρο «Όχι».

Έγραψε συγκεκριμένα: «Άξιζε η απόφασή της να μην προβάλει αντίσταση; Να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ;».  Εμμέσως με την αήθη ανάρτησή του κατηγόρησε την Σοφία Μπεκατώρου ότι έδωσε κάτι από τον εαυτό της σε αντάλλαγμα για χρήμαδόξαεύκολη ανέλιξη. Και υποστήριξε ότι για κάθε Μπεκατώρου που μετάνιωσε, υπάρχουν και πέντε που δεν μετάνιωσαν.

Η ανάρτηση του συγγραφέα προκάλεσε την ακαριαία αντίδραση των εκδόσεων Μεταίχμιο, τα παιδικά βιβλία του οποίου εκδίδουν.

Με ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ως εκδοτικός οίκος και ως άνθρωποι αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις και υπογραμμίζει ότι δεν έχουν θέση στον εκδοτικό χώρο οι εκφραστές απόψεων σαν αυτές που διατύπωσε δημόσια ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς. «Είναι αυτονόητο πως η συνεργασία μας δεν θα συνεχιστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ανάρτηση της Βάσως Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Τις απόψεις που διατύπωσε ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κώστας Χαραλάς για τις δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου είναι δεδομένο ότι τις αποδοκιμάζουμε ως εκδοτικός οίκος και ως άνθρωποι και περιττεύει να εξηγήσουμε τους λόγους.
Αποκαλύψεις όπως αυτή έχουν τεράστια αξία όποτε κι αν γίνουν. Το θέμα είναι μείζον, τόσο η αποκάλυψη όσο και η αποσιώπηση, και προσπαθούμε μέσα από τα παιδικά βιβλία που εκδίδουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα μικρα κορίτσια και αγόρια, τις έφηβες και τους έφηβους στα θέματα του φύλου και των έμφυλων διακρίσεων. Ελπίζουμε ότι συμβάλλουμε ώστε ως κοινωνία να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Ο υγιής πλουραλισμός απόψεων δεν γίνεται να μην έχει όρια, ιδίως στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Δεν έχουν θέση στον εκδοτικό χώρο οι εκφραστές απόψεων σαν αυτές που διατύπωσε δημόσια ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς.
Είναι αυτονόητο πως η συνεργασία μας δεν θα συνεχιστεί.
Όλες και όλοι μαζί ας στηρίξουμε την προσπάθεια να σπάσει η σιωπή!»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια