Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Child and Family Studies διαπίστωσε ότι οι γονικές συμπεριφορές απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+ νέους επιδεινώθηκαν σταθερά για σχεδόν δύο δεκαετίες, αποτέλεσμα που “εξέπληξε” τους κορυφαίους ερευνητές της έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική αύξηση της αποδοχής προς τα queer άτομα τα τελευταία χρόνια.

“Αυτή η αυξανόμενη κοινωνική αποδοχή δεν φτάνει στους νέους που είναι ακόμα στο σχολείο, οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις από τους συμμαθητές τους και να αποτελούν θύματα αυτής της κατάστασης”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Hilary Rose, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Ανθρωπίνων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια, στον Καναδά.

“Και δεν περιορίζεται στις σχέσεις γονέα-παιδιού. Ειλικρινά, μας εξέπληξε αυτό.”

Οι ΛΟΑTΚΙ+ νέοι ισχυρίζονται ότι αισθάνονται “αποσυνδεδεμένοι” από τους γονείς τους

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γονείς των ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβων συγκεκριμένα ήταν λιγότερο υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους από εκείνους πριν από 20 χρόνια, σε σύγκριση με τους γονείς ετεροφυλόφιλων εφήβων, των οποίων η υποστήριξη αυξήθηκε.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την McCreary Center Society, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση υγείας των νέων που διεξάγει ανώνυμες έρευνες μαθητών γυμνασίου στη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) κάθε πέντε χρόνια.

Οι συγγραφείς της έρευνας έγραψαν ότι ενώ “τα ετεροφυλόφιλα αγόρια και κορίτσια ανέφεραν περισσότερη οικογενειακή σύνδεση και υποστήριξη από την μητέρα ή τον πατέρα τους και στα τέσσερα χρόνια έρευνας… υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου τα αμφιφυλόφιλα, ομοφυλόφιλα και τα λεσβιακά νέα άτομα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα οικογενειακής σύνδεσης και υποστήριξης από τους γονείς τους.

Η συν-συγγραφέας Rose ανέφερε ότι επειδή οι κοινωνικοί κανόνες που διέπουν τις σεξουαλικές “μειονότητες” έχουν μειωθεί, οι νέοι βρίσκουν ευκολότερο να κάνουν coming out σε νεότερες ηλικίες – μερικές φορές ακόμη και πριν περάσουν την εφηβεία.

Εξηγώντας περαιτέρω τα ευρήματά της, η Rose υποθέτει ότι η μείωση της αποδοχής των γονέων μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ευρύτερης αντίδρασης στους κοινωνικούς κανόνες που χαλαρώνουν γύρω από τις σεξουαλικές “μειονότητες”.

Σε πρόσφατες πολιτικές συζητήσεις, η Rose ανέφερε πως αναπαράγονται συνεχώς θέματα που αφορούν στην ισότητα στον γάμο και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εκθέτοντας έτσι αυτά τα ζητήματα στις οικογένειες. Όλη αυτή η αναπαραγωγή μπορεί να έχει οδηγήσει εκεί σε περαιτέρω μισαλλοδοξία στο σπίτι.

Ένας ακόμη αντίκτυπος της μειωμένης υποστήριξης στο σπίτι για τα queer παιδιά, προειδοποίησε η Rose, είναι η απώλεια ενός δικτύου υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβους που δέχονται εκφοβισμό.

Η γονεϊκή υποστήριξη είναι ένας τεράστιος προστατευτικός παράγοντας για τα νέα αυτά παιδιά”, δήλωσε η Rose. “Τα βοηθά να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στο σχολείο, για παράδειγμα. Αλλά αν δεν μπορούν καν να βασίζονται στην υποστήριξη από τους γονείς τους, πρέπει να αναρωτιέστε, τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά;”

Η ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ εφήβων έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω του lockdown

Οι ερευνητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στους queer νέους.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι αντιμετωπίζουν ήδη υψηλά ποσοστά κακής ψυχικής υγείας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του lockdown, φάνηκε ότι αυτά τα υψηλά ποσοστά έχουν αυξηθεί.

Περαιτέρω έρευνα από το Κέντρο για το Στίγμα και την Ψυχική Ανθεκτικότητα μεταξύ των Νέων του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας διαπίστωσε ότι το 25% ανέφερε ότι αισθάνθηκε αίσθημα φόβου σε ένα σπίτι εν μέσω της καραντίνας,  ενώ το 1/3 των τρανς και των non-binary ατόμων ένιωθαν ανασφάλεια στο σχολείο.

“Τα μέτρα του lockdown για τον περιορισμό του ιού έχουν οδηγήσει πολλά queer άτομα να αισθάνονται εκτεθειμένα στον κίνδυνο και στην ανασφάλεια μέσα στο ίδιο τους το σπίτι”, τόνισαν οι ερευνητές.

Μια ξεχωριστή έρευνα των εμπειριών των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στο lockdown πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο College London και το Πανεπιστήμιο του Sussex. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 69% των ερωτηθέντων υπέφεραν από συμπτώματα κατάθλιψης και περίπου ένας στους έξι ερωτηθέντες ανέφερε κάποια μορφή διάκρισης από την αρχή της πανδημίας, επειδή ήταν ΛΟΑΤΚΙ+.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η έρευνα έδειξε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητες να αναφέρουν ότι προγραμμάτισαν και αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους cis νέους.

Η Albert Kennedy Trust (AKT), μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που φροντίζει τους άστεγους ΛΟΑΤΚΙ+ νέους, τούς προειδοποίησε να το “σκεφτούν καλά” πριν αποφασίσουν να κάνουν coming out αυτή τη στιγμή. Αυτή η συμβουλή ήρθε αφού οι γραμμές βοήθειας που απευθύνονται στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είδαν μια αύξηση των κλήσεων τους με τους νέους να αναφέρουν πως απομονώνονται ή πως έχουν παγιδευτεί στο σπίτι τους, με καταχρηστικούς συντρόφους ή/και μέλη της οικογένειας.

*Από το Antivirus

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια