Αναβιώνουν οι μέρες του Πινοσέτ στη Χιλή με τους καραμπινέρος να βάζουν βελόνες στα νύχια, ενώ στη Βολιβία τραμπούκοι της δεξιάς πυρπολούν δημαρχείο και βασανίζουν τη δήμαρχο της Αριστεράς.

Του Αργύρη Παναγόπουλου (Αυγή)

Οι γορίλες επιστρέφουν από το χρονοντούλαπο της ιστοριίας στη Λατινική Αμερική με τις στολές των καραμπινέρος του Πινιέρα, που φαίνεται ότι άνοιξαν κέντρα βασανιστηρίων βάζοντας βελόνες στα νύχια των ανθρώπων, ή με τη μορφή των «αγανακτισμένων πολιτών» ή καλύτερα των τραμπούκων της δεξιάς που επιτέθηκαν σε αριστερή δήμαρχο στη Βολιβία.

Βελόνες στα νύχια στη Χιλή

Ένας νεαρός φοιτητής περίμενε στην Αντοφαγκάστα το λεωφορείο σε μια στάση όταν σταμάτησε ένα φορτηγάκι με πολιτικές πινακίδες γεμάτο με καραμπινέρος που του ζήτησαν να τους ακολουθήσει για εξακρίβωση στο τμήμα. Ο νεαρός απάντησε ότι για την εξακρίβωση στοιχείων χρειάζεται μόνο η επίδειξη της ταυτότητας, αλλά πριν προφτάσει να τελειώσει τη φράση του δέχθηκε μια ηλεκτρική εκκένωση από ένα ηλεκτρικό πιστόλι Taser στο στήθος. Οι καραμπινέρος τον έβαλαν αμέσως στο φορτηγάκι, του έβαλαν χειροπέδες και του κάλυψαν το πρόσωπο με μια κουκούλα ή σακκούλα για να μην βλέπει πού τον οδηγούν.

Μετά από 20 με 30 λεπτά τον μετέφεραν σε ένα σπίτι με μεγάλο εξωτερικό και ψηλό τοίχο, όπου υπήρχαν και άλλοι κρατούμενοι με σημάδια από ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

Η ανάκριση του συγκεκριμένου φοιτητή κράτησε πολλές ώρες και οι ερωτήσεις αφορούσαν τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια και τις ταυτότητες των ηγετών τους και το ρόλο των πολιτικών κομμάτων και των στελεχών τους στις διαμαρτυρίες.

Οι καραμπινέρος εκτός από τον ξυλοδαρμό τού έβαλαν βελόνες κάτω από τα νύχια και τον έκοψαν στο πρόσωπο, ενώ τον απειλούσαν συνεχώς ότι θα τον εξαφανίσουν ή ότι θα τον θάψουν ζωντανό στην έρημο.

Τραμπούκοι της Δεξιάς καίνε δημαρχείο και βασανίζουν τη δήμαρχο

Στη Βολιβία τραμπούκοι του δεξιού υποψήφιου Κάρλος Μέσα απήγαγαν για μια ώρα τη δήμαρχο του Βίντο Πατρίσια Άρθε Γκουθμάν την χτύπησαν βάναυσα, τις έκοψαν τα μαλλιά, τις έριξαν χώμα και την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά. Το… έγκλημα της Άρθε Γκουθμάν είναι ότι ανήκει στο Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) του προέδρου Έβο Μοράλες.

Οι τραμπούκοι της δεξιάς έπιασαν την Άρθε Γκουθμάν τη στιγμή της επιδρομής τους και της καταστροφής του δημαρχείου, το οποίο πυρπόλησαν, μετά την έβγαλαν χωρίς παπούτσια και την έσυραν επί πέντε χιλιόμετρα στο δρόμο, ενώ όταν έφθασαν σε μια γέφυρα της έριξαν χώμα, της έκοψαν τα μαλλιά για να της ρίξουν μετά κόκκινη μπογιά.

«Μου έκοψαν τα μαλλιά. Το μόνο λάθος μου είναι να εργάζομαι για το λαό μου… Με χτύπησαν, έκαψαν το δημαρχείο. Θα τους καταγγείλω δημοσίως και θα τους μηνύσω, εάν συμβεί κάτι σε εμένα και την οικογένειά μου. Για όλα φταίει ο Βίκτορ Καρβαχάλ και ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Σάντα Κρουθ» του κόμματος του Κάρλος Μέσα, τόνισε η δήμαρχος αμέσως μετά την εγκατάλειψή της στη γέφυρα που επέστη πολλά από τα μαρτύρια που περιέγραψε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια