Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία σε όλο και περισσότερες χώρες φαίνεται πως πέφτουν τόσο θύματα του κορωνοϊού όσο και της αδιαφορίας των φορέων που τα λειτουργούν αλλά και των αρχών.

Πριν λίγες μέρες, δεκάδες ηλικιωμένοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από το προσωπικό του γηροκομείου του Σολέτο στο Λέτσε της Ιταλίας, όταν εκδηλώθηκαν στο ίδρυμα κρούσματα κορωνοϊού καταγγέλλουν συγγενείς των φιλοξενουμένων στο ίδρυμα. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ηλικιωμένη φιλοξενούμενη ειδοποίησε συγγενείς της ότι έχει εγκαταλειφθεί στον οίκο ευγηρίας La Fontanella στο Σολέτο χωρίς νερό και φαγητό, αλλά ούτε και φάρμακα.

Αφότου σχεδόν όλοι οι φιλοξενούμενοι του γηροκομείου βρέθηκαν θετικοί στον ιό, καθώς μόνο 3 από τους 33 που είχαν εγκαταλειφθεί εντός του ιδρύματος βρέθηκαν αρνητικοί, η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τον οίκο ευγηρίας έβαλε σε καραντίνα το προσωπικό και υποστηρίζει ότι ενημέρωσε εγκαίρως τις αρχές προκειμένου να αναλάβουν αυτές.

Συγγενείς θυμάτων ζητούν να μάθουν εάν οι ηλικιωμένοι πέθαναν από COVID-19 ή από ασιτία λόγω εγκατάλειψης, κάτι που δεν έχει διαλευκανθεί, καθώς αναμένεται περαιτέρω έρευνα, όπως γράφει η La Repubblica.

Έρευνα πραγματοποιείται και σε άλλους οίκους ευγηρίας, με την οικονομική αστυνομία της χώρας πραγματοποιεί εφόδους στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας του Μιλάνου, το Pio Albergo Trivulzio, και σε άλλους τέσσερις, στην ευρύτερη περιοχή της Λομβαρδίας. Πρόκειται για την συνέχεια εισαγγελικής έρευνας για να εξακριβωθεί αν οι διευθύνσεις των οίκων ευγηρίας ευθύνονται για εκ προμελέτης ανθρωποκτονία, σε ότι αφορά τον θάνατο τουλάχιστον τριακοσίων ηλικιωμένων.

Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Τύπο, μεταφέρθηκαν ασθενείς με κορωνοϊό, μέσα στα κτίρια των οίκων ευγηρίας χωρίς να τηρηθούν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για το σύνολο του προσωπικού και των φιλοξενούμενων. Σύμφωνα με καταγγελίες νοσηλευτών, σε πολλές περιπτώσεις τους ζητήθηκε να μην φορέσουν ούτε τις μάσκες προστασίας «για να μην δημιουργήσουν κλίμα υπερβολικής ανησυχίας».

Στη Βρετανία, εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμούς «σιωπηλούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους απολογισμούς.

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την πανδημία τη Δευτέρα, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απριλίου σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, με την ομοσπονδία Care England να κάνει λόγο την περασμένη εβδομάδα για περίπου 1.000 θανάτους.

Και στην Ισπανία, σύμφωνα με ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE, οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας που υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19 ή παρόμοια συμπτώματα (δηλαδή δεν επιβεβαίωθηκαν ποτέ ως κρούσματα, γιατί δεν ελέχθηκαν) έχουν ήδη υπερβεί τα 10.500 άτομα, τα περισσότερα στη Μαδρίτη, την Καταλονία και την Καστίγια και Λεόν και υπερβαίνουν σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού των θανάτων που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε μια ομάδα του London School of Economics σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Γαλλία, ποσοστό 42% έως 57% του συνόλου των θανάτων που συνδέονται με τον ιό ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια