Είναι το πρόσωπο της στρατηγικής που ακολούθησε η Σουηδία στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού: ο επιδημιολόγος Άντερς Τεγκνέλ ήταν μέχρι πρότινος, μέχρι την αρχή της κρίσης, ένας άγνωστος σε όλους δημόσιος υπάλληλος στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο άνθρωπος που έπεισε την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει γίνει πασίγνωστος: τόσο, που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν τατουάζ με το πρόσωπό του 64χρονου «Κυρίου Κορόνα».

Ο Γκούσταφ Λόιντ Άγερμπλαντ, 32 ετών, ήταν ο πρώτος που το τόλμησε. Αφού πέρασε αρκετές ώρες… οδύνης σε ένα στούντιο τατουάζ στη συνοικία Σέντερμαλμ, στην καρδιά της Στοχκόλμης, επιδεικνύει τώρα με υπερηφάνεια το πρόσωπο του Τεγκνέλ στο αριστερό μπράτσο του.

«Μου αρέσει να έχω τατουάζ που σημαίνουν κάτι για μένα και αυτή η Covid-19 θα είναι μέρος της ζωής μου για πάντα», εξήγησε. «Ήθελα να έχω στο χέρι μου το σουηδικό πρόσωπο της κρίσης», είπε.

Ο Γκούσταφ είπε ότι εμπνεύστηκε από ένα μήνυμα που είχε αναρτήσει στο Instagram ο καλλιτέχνης τατουάζ Ζασάι Τάστας, όπου έδειχνε το πορτρέτο του επιδημιολόγου.

«Σχεδίαζα ανθρώπους των οποίων το προφίλ μου άρεσε και (ο Άντερς Τεγκνέλ) ήταν μεταξύ αυτών, το έκανα αυθόρμητα», είπε ο Ζασάι στο Γαλλικό Πρακτορείο, αφού ολοκλήρωσε τις τελευταίες λεπτομέρειες του πορτρέτου.

Ο Γκούσταφ και ο Ζασάι είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από το ενδιαφέρον που έδειξε όχι μόνο ο τοπικός αλλά και ο διεθνής Τύπος – κάποιοι πήγαν σήμερα να τραβήξουν σε βίντεο τις τελευταίες «πινελιές» του πορτρέτου.

Στη Σουηδία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν επιβληθεί μέτρα καραντίνας, ούτε απαγορεύσεις για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Η κυβέρνηση καλεί απλώς τους πολίτες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να τηρούν τις συστάσεις της δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας.

Ο Άντερς Τεγκνέλ έχει αναλάβει να ενημερώνει καθημερινά από τον Μάρτιο και σήμερα τον Τύπο, που τον αντιμετωπίζει πλέον σαν το «πρόσωπο» της σουηδικής προσέγγισης. Μιλώντας με σταθερό, ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο, συχνά εμφανίζεται ατάραχος απέναντι στην κριτική που μπορεί να του ασκείται.

Κάποιοι, αντί για τατουάζ, φορούν μπλουζάκια με το πρόσωπό του και η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς: μια ομάδα στο Facebook που αποκαλείται «Στηρίζουμε τον Άντερς Τεγκνέλ & Σία» (σ.σ. αναφέρεται στη δημόσια υπηρεσία υγείας) έχει σήμερα 85.000 μέλη. Το «φαν κλαμπ» του επιδημιολόγου έχει ήδη περισσότερα από 29.000 μέλη.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Goteborgs-Posten για το τατουάζ, ο επιδημιολόγος αστειεύτηκε, απαντώντας ότι ο Γκόυσταφ Λόιντ Άγκερμπλαντ «θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» των πράξεών του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια