Διαλύθηκε και κόπηκε στα δύο το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο που είχε προσαράξει σε ύφαλο ανοιχτά του Μαυρίκιου στα τέλη του περασμένου μήνα, απειλώντας με οικολογική καταστροφή την περιοχή αυτή του Ινδικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων του Μαυρικιου, η κατάσταση του MV Wakashio χειροτέρεψε το πρωί του Σαββάτου και μέχρι το απόγευμα, το πλοίο είχε «σπάσει» στα δύο. «Περίπου στις 4.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) παρατηρήθηκε μια σημαντική απόσπαση του πλωριαίου τμήματος του πλοίου. Βάσει της σύστασης των ειδικών, δρομολογείται το σχέδιο της ρυμούλκησης» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Το ιαπωνικό φορτηγό μεταφοράς χύδην φορτίου προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο ανοικτά του Μαυρίκιου στις 25 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα περίπου 1.000 τόνοι πετρελαίου καυσίμου, απειλώντας κοράλλια, οικοσυστήματα και θαλάσσια ζωή και προκαλώντας την κήρυξη «περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης», στη «χειρότερη οικολογική καταστροφή» της χώρας, όπως τη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες.

Την Παρασκευή, ποσότητα από υπολείμματα πετρελαίου στο κύτος διέρρευσαν στον ωκεανό, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, με τις αρχές να αναπτύσσουν σκάφη άμεσα για την απορρόφηση του επικίνδυνου υλικού γύρω από το πλοίο.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου έχει αντληθεί από το πλοίο, όπως είχε ανακοινώσει την Πέμπτη η κυβέρνηση του Μαυρίκιου, ωστόσο παρέμεναν περίπου 166 τόνοι καυσίμου που παρέμεναν στις δεξαμενές του. Οι τοπικές αρχές σχεδίαζαν τη μετακίνηση του πλοίου, μια ευαίσθηση επιχείρηση που θα έπαιρνε ακόμα και μήνες, ωστόσο μετά το σπάσιμο του φορτηγού η διαδικασία αυτή θα επισπευστεί.

Για τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, ο καιρός αναμένεται δυσμενής, με ανέμους και κύματα έως 4,5 μέτρα, κάτι που καθιστά την επιχείρηση ρυμούλκησης προς το παρόν απαγορευτική.

Με πληροφορίες από Guardian 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια