Μύριζε θυμάρι, ρίγανη. Μύριζε βουνό. Μύριζε αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγώνα, επανάσταση. Η καθημερινή επανάσταση που ξεκινάει από μέσα μας. Να λες και να εννοείς. Να λες και να πράττεις. Μύριζε εντιμότητα. Μύριζε ανθρωπιά. Αυτό ήταν ο Κορνάρος. ΆΝΘΡΩΠΟΣ! Σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι δεδομένο εκείνος ήταν το σταθερό, το ακλόνητο, το αέναο, το διαρκές.

Ο Δημήτρης με τα μαύρα ρούχα, το μαύρο μαντήλι ήταν όλος φως. Του μιλούσες κι έσκυβε λίγο μπροστά και γύριζε το κεφάλι βάζοντας πιο κοντά στο στόμα σου το αυτί του. Να ακούσει όλες τις λέξεις. Κι άκουγε με προσοχή. Ο πιο καλός ακροατής. Μα και ο πιο ουσιαστικός ομιλητής. Η πιο μεγάλη και σφιχτή αγκαλιά.

Ο Δημήτρης μεγάλωσε πολλά παιδιά, τον Κωστή, το Χάρη, την Εμμανουέλα, το Νίκο, το Γιάννη, τη Μαριάνθη. Πολλοί έχασαν το δεύτερο πατέρα τους. Κι εμείς οι υπόλοιποι ένα πολύ καλό φίλο, ένα σύντροφο, μια καθαρή ματιά, μια καλή ψυχή, μια μεγάλη καρδιά.

Εκεί στον οίκο αντοχής σμίξαμε διάφορες βραδιές όλες τις εποχές. Ρακή, ντομάτα, τυρί, αγγουράκι, ελιές, παξιμάδι, πατάτες τηγανητές. Κουβέντες, τραγούδια, γέλια, διαφωνίες, αγάπη, συντροφικότητα, ελπίδα.

Ο Κορνάρος ήταν έντιμος και με εντιμότητα έφυγε. Και από χθες δεν είμαστε φτωχοί. Είμαστε πάμφτωχοι. Θα λείψει από τις μουσικές, τους δρόμους, από τις παρέες, τους αγώνες. Θα λείψει από τα βουνά, τις θάλασσες, τους κάμπους τα χωράφια. Ο Δημήτρης μας έκανε να νιώθουμε ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη για αυτόν τον κόσμο. Έχουμε χρέος να τον κάνουμε καλύτερο!

Ο Αξάς δε θα πάει ούτε στην κόλαση, ούτε στον παράδεισο, ούτε στον ουρανό. Θα μείνει εδώ για πάντα, στις καρδιές μας, στις ψυχές μας, στις μουσικές μας. Θα μείνει εδώ να μας ξεσηκώνει, να βάζει τον «μπέτη» μπροστά, να πολεμά την αδικία, να σφίγγει το χέρι στον αδικημένο, τον παρία, τον ανήμπορο, τον άνθρωπο που οι άλλοι έβαλαν στο περιθώριο.

Τι άδικο να μη μπορούμε να τον αποχαιρετήσουμε!

Πέτα στο φως αγαπημένε! Πάντα φως ήσουν! Δε χωρούσες πουθενά!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία και Συντήρηση Έργων Τέχνης αλλά εργάζεται στην εκπαίδευση. Πιστεύει στην αυτοδιάθεση των ανθρώπων και στην ελευθερία. Ονειρεύεται ακόμα σαν παιδί κι ελπίζει πως κάποτε θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Γράφει όταν οι σκέψεις στριμώχνονται και διεκδικούν χώρο στο κεφάλι της. Έχει πια την πεποίθηση ότι όλοι είμαστε περαστικοί κι έχουμε την ανάγκη να βρούμε άξιους συνταξιδιώτες που θα λέμε μόνο αλήθειες. Αγαπημένες της λέξεις η ουτοπία και η χαρμολύπη. Ίσως γιατί έχει καταλάβει πως αυτό είναι η ζωή.

Related Posts