Άδειες εξέδρες, μισολιωμένες πίστες, παράπονα από αθλητές, απλήρωτοι εργάτες, τεράστιο κόστος, φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα. Όχι δεν είναι σενάριο από ταινία τρόμου, είναι οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. Μπορεί για τους Ρώσους η διεξαγωγή των ακριβότερων Χειμερινών Ολυμπιακών να αποτελεί παράσημο, όπως όλα δείχνουν όμως, η διοργάνωση δεν κυλάει με τους καλύτερους οιωνούς.

Τα πρώτα σύννεφα ήρθαν πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες, όταν προσωπικότητες και πολιτικά πρόσωπα από όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση, λόγω των ομοφοβικών νόμων στη χώρα, που ποινικοποιούν την ομοφυλοφυλία. Η συνέχεια -που όπως φάνηκε έδωσε αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο επιτελείο του Βλαντιμίρ Πούτιν- ήρθε όταν εξουδετερώθηκε πενταμελής ομάδα τρομοκρατών, που φαίνεται να ετοίμαζε βομβιστική επίθεση στο στάδιο των Αγώνων, το μεσημέρι του Σαββάτου (8/2).

Τα πιο έντονα παρατράγουδα ωστόσο ήρθαν με την έναρξη των αγώνων, οπότε και τα παράπονα τόσο των αθλητών, όσο και ακτιβιστών, διογκώθηκαν, αφού όπως φαίνεται παρά το τεράστιο κόστος των αγώνων -37 δισεκατομμύρια ευρώ- η διοργάνωση παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Χειμερινό ή καλοκαιρινό θέρετρο;

Το Σότσι είναι ένα υποτροπικό θέρετρο, με το ζεστότερο κλίμα από κάθε άλλη πόλη που έχει φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να ανησυχεί τους διοργανωτές, οι οποίοι αποθήκευσαν περίπου 800.000 κυβικά μέτρα χιόνι σε μεγάλα υψόμετρα, απ΄ όπου μπορεί να μεταφερθεί με φορτηγά όποτε χρειαστεί. Υπάρχουν επίσης 500 κανόνια παραγωγής χιονιού, δέκα εκ των οποίων είναι σε αδιάκοπη λειτουργία από τον περασμένο Δεκέμβρη, καθώς και ειδικά μηχανήματα ικανά να παράγουν τεχνητό χιόνι ακόμα και σε θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν.

Παρότι όμως τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία στην περιοχή έχει φτάσει τους 11 βαθμούς και παρά τα παράπονα των αθλητών ότι οι πίστες λιώνουν, οι διοργανωτές κρίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για να προστεθεί χιόνι στις πίστες. Ο αμερικανός αθλητής στο snowboard, Shaun White, ο οποίος έχασε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο στο snowboard μισού σωλήνα ανέφερε ότι “Ήταν πολύ δύσκολο να αγωνιστώ. Ο πυθμένας της πίστας ήταν ουσιαστικά άμμος, κάτι που την έκανε πολύ “βαριά”. Και καθώς όλοι οι αθλητές περνάνε από τον πυθμένα, η άμμος αυτή μετατρέπεται σε λάσπη”.

Επίσης ο βρετανός σκιέρ Brit Andrew Musgrave εξέφρασε τα παράπονά του λέγοντας ότι “Είχε τόσο ζέστη που η πίστα ήταν εξαιρετικά μαλακή τόσο στην κατηφόρα όσο και στις στροφές”. Στα παράπονα των αθλητών συγκαταλέγονται και ορισμένα “περίεργα” στο μέρος διαμονής τους, όπως οι καρέκλες δίπλα σε τουαλέτες ή οι διπλές τουαλέτες (η μία δίπλα στην άλλη χωρίς διαχωριστικό). Μια άσχημη εμπειρία μέσα σε αυτό τον χώρο είχε και ο αμερικανός αθλητής, Johnny Quinn ο οποίος κλειδώθηκε για αρκετή ώρα μέσα και αναγκάστηκε να σπάσει την πόρτα, αφού κανείς δεν τον άκουγε.

 

sochi2


Αποστολή: Επιστράτευση

Είτε για λόγους μποϋκοτάζ, είτε γιατί απλά οι “υποψήφιοι” θεατές δεν μπόρεσαν ή θέλησαν να βγάλουν εισιτήριο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Άδειες εξέδρες. Η χαμηλή προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα των αγώνων δημιουργεί αποκαρδιωτική εικόνα και προκαλεί ανησυχία στους διοργανωτές, οι οποίοι αναζητούν τρόπο για να φέρουν τον κόσμο στα γήπεδα.

sochi3

Ενδεικτικό είναι ότι στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να κληθούν μαθητές και στρατιώτες για να παρακολουθήσουν διάφορα μη δημοφιλή αγωνίσματα, προκειμένου η εικόνα να μην είναι δυσφημιστική για τη Ρωσία.

Το τζάμπα είναι καλύτερο (;)
Εκείνο όμως που όχι μόνο αποτελεί δυσφήμιση για τη Ρωσία, αλλά πρόκειται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ουσιαστική “σκλαβιά”, είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες φαίνεται ότι δούλευαν οι εργάτες για την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Πριν την ανάθεση των Ολυμπιακών, στο Σότσι δεν υπήρχε καμία ανάλογη υποδομή. Τα πάντα φτιάχτηκαν από την αρχή. Αυτό, όμως, σήμαινε μεταξύ άλλων πως σχεδόν 2.000 ιδιοκτήτες σπιτιών εκτοπίστηκαν για χάρη των ολυμπιακών κατασκευών, οι οποίες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ολοκληρώθηκαν χάρη σε απλήρωτους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν θύμα των εργοδοτών τους.

Μετά από καταγγελία του Παρατηρητηρίου, το οποίο επέδωσε στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κατάλογο 200 εργατών που δεν πληρώθηκαν από ρωσικές εταιρείες, η δεύτερη ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου της, Mark Adams, πως ξεκινά έρευνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, χιλιάδες μετανάστες, που κατάγονται κυρίως από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, συμμετείχαν στην κατασκευή των υποδομών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφότου τους κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους και αναγκάστηκαν να δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]