Ο θάνατος μιας σπάνιας άλκης στον Καναδά έχει συγκλονίσει τους κατοίκους του βόρειου Οντάριο ενώ ήδη προσφέρεται αμοιβή σε όποιον βοηθήσει τις αρχές να εντοπιστούν οι δράστες.

Στην περιοχή κυκλοφορούν από καιρό ιστορίες για μια αγέλη από λευκές άλκεις που περιφέρεται «σαν φάντασμα» ανάμεσα στα δάση με λεύκες και πεύκα.

Ωστόσο λαθροθήρες σκότωσαν πρόσφατα δυο θηλυκές άλκεις μαζί με μια λευκή αγελάδα, τις οποίες στη συνέχεια παράτησαν σε έναν απομακρυσμένο δρόμο.

«Όλοι είναι εξοργισμένοι και θλιμμένοι. Γιατί να την πυροβολήσεις; Αν έχεις σχετική άδεια, θα μπορούσες να σκοτώσεις κάποια άλλη. Άφησε ήσυχες τις λευκές», σχολίασε ο Murray Ray του Flying Post First Nation. Οι συγκεκριμένες άλκεις δεν είναι αλμπίνο καθώς το ιδιαίτερο χρώμα τους οφείλεται σε ένα υποτελές γονίδιο. Για τους αυτόχθονες της περιοχής, λευκά ζώα όπως βίσωνες, κοράκια και αρκούδες γκρίζλι θεωρούνται ιερά και κανείς δεν πρέπει να τους κάνει κακό.

«Με θλίβει που κάποιος θα σκότωνε ένα τόσο όμορφο ζώο», σημείωσε ο Troy Woodhouse, μέλος του τοπικού Flying Post. «Κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς έχουν απομείνει στην περιοχή, οπότε η απώλεια μιας και μοναδικής άλκης ήδη πάει πολύ». Πριν χρόνια, μαζί με την σύζυγό του, είχαν εντοπίσει μια λευκή φιγούρα ανάμεσα στα δέντρα. Καθώς πλησίαζαν με τη βάρκα τους, αντίκρισε έκπληκτος μια μικρή σε ηλικία λευκή άλκη κοντά στο σπίτι του παππού του. «Ένιωσα σαν να ήταν σημάδι πως μας παρακολουθούσε από ψηλά. Ήταν πολύ ξεχωριστό για μένα», λέει.

Ο Mark Clement, φωτογράφος της περιοχής, έχει δει πολλές άλκεις μες στα χρόνια. Ο ίδιος γνωρίζει τουλάχιστον τέσσερις λευκές αρσενικές και εκτιμά πως υπάρχουν περίπου 30. Αν και λευκές άλκεις έχουν εντοπιστεί στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, μόλις την περασμένη δεκαετία κέρδισαν νομική προστασία. Δεν θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση, αλλά στην περιοχή υπάρχουν πολλές προειδοποιητικές πινακίδες εναντίον της θανάτωσής τους -το μοναδικό μέρος στη χώρα με τέτοιο νόμο.

Οι τοπικές αρχές απηύθυναν κάλεσμα σε όποιον γνωρίζει κάτι να καταθέσει στην αστυνομία, προσφέροντας αμοιβή χιλίων καναδικών δολαρίων, ενώ χρήματα πρόσφεραν επίσης μια τοπική εταιρία γεωτρήσεων και μια περιβαλλοντική οργάνωση. Η αμοιβή αγγίζει πλέον τα 8.000 καναδικά δολάρια.

*Από το lifo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια