Στην πρεμιέρα του δεύτερου χρόνου της παράστασης «Ορλάντο» στο θέατρο Skrow, μας υποδέχεται ο Ορλάντο (Αμαλία Καβάλη), καθισμένος επί σκηνής, σιωπηλός, ντυμένος με ρούχα και περούκα, σύμφωνα με το πνεύμα της Ελισαβετιανής εποχής, ενώ στο διάδρομο μπροστά του κείτονται διαφορετικοί καθρέφτες. Ποιος είναι ο/η Ορλάντο;

Ο Ορλάντο εμφανίζεται τον 16ο αιώνα, όντας δεκαέξι ετών, να είναι ερωτευμένος με το θάνατο και να εργάζεται ως θησαυροφύλακας στην αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ. Βιώνει τον αληθινό έρωτα, όταν αργότερα, την εποχή του μεγάλου παγετού, ερωτεύεται την Ρωσίδα πριγκίπισσα «Σάσα» (ψευδώνυμο από το όνομα μιας ρώσικης λευκής αλεπούς, που αγαπούσε ο Ορλάντο, μικρός), η οποία όμως τον προδίδει.

«Εγώ τελείωσα με τους ανθρώπους… Φλύαροι, μοχθηροί, λένε ψέματα…»

Μετακομίζει στην εξοχή, οι άνθρωποι τον προδίδουν ξανά, οι κρίσεις μελαγχολίας εντείνονται, κοιμάται ατέλειωτες ώρες και γράφει.

«Τα πάντα τελειώνουν στο θάνατο.»

Ένα πρωί ξυπνάει έχοντας μεταμορφωθεί σε γυναίκα.

«Απολαμβάνω τον έρωτα και με τα δύο φύλα εξίσου.»

Ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, ανεβαίνει στα βουνά, μένει με τους τσιγγάνους.

«Ποια έκσταση είναι μεγαλύτερη; Του άνδρα ή της γυναίκας;  Ή μήπως είναι η ίδια και για τους δυο;»

Επιστρέφει στην Αγγλία του 19ου αιώνα , όπου όλα έχουν αλλάξει.

«Τίποτα δεν καταστρέφει τόσο την ευτυχία ενός ανθρώπου, όσο το ότι ο άλλος θεωρεί ασήμαντο, αυτό που εσύ θεωρείς σημαντικό.»

Τερματίζει τη ζωή της τον 20ο αιώνα.

«Αλήθεια, τι είναι η εποχή;»

Το ομώνυμο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη παρουσιάζεται μέσα από μια λιτή σκηνογραφία και σκηνοθεσία ως μια παράσταση για έναν ηθοποιό, μέσα από ένα μονόλογο. Το κείμενο της Γουλφ είναι εκπληκτικό. Η ωραία μετάφραση (Αλέξανδρος Ίσαρης) το κάνει να ρέει με ορμή και να διεγείρει τις αισθήσεις μας. Αυτό όμως, που είναι το πλέον βασικό για να επιτευχθεί η μαγευτική μεταφορά του στο κοινό, είναι η αποτελεσματικότητα του πομπού. Ο λόγος για την ηθοποιό Αμαλία Καβάλη, που γι’ ακόμη μια φορά μας κερδίζει. Οδηγούμενη σωστά από την Ιώ Βουλγαράκη, υιοθετεί διάφορες φωνητικές εκδοχές και με ένα καταιγιστικό λόγο, που βρίθει από εικόνες, μας μεταφέρει μία-μία τις στιγμές, τις εποχές και τα (συν)αισθήματα του/της Ορλάντο. Στην παράσταση «Ορλάντο» θαυμάζουμε την τέχνη της μεταμόρφωσης χάρη στην πειστικότητα της ηθοποιού, που βασίζεται σε επιτυχημένες στάσεις ή κινήσεις του σώματός της, με εκφράσεις προσώπου και χρωματισμούς φωνής που φανερώνουν μια κατάθεση γνήσιας ευαισθησίας.

Φωτογραφία: Ντίμη Θεοδωράκη

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

 «Η αλήθεια είναι πως ύστερα απ’ όλα αυτά τα σοβαρά, ποιητικά, πειραµατικά βιβλία νιώθω την ανάγκη µιας φυγής.» – Βιρτζίνια Γουλφ​

Ορλάντο – μια βιογραφία.

Ένα ερωτικό γράμμα.

Μια μυθιστορηματική φαντασίωση.

Ένα πλάσμα, χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου, ξεκινά τη ζωή του ως άγγλος ευγενής κατά την Ελισαβετιανή εποχή και φτάνει ως χειραφετημένη γυναίκα στο σήμερα. Ζει αναρίθμητες εμπειρίες, τόσο ως άνδρας όσο και ως γυναίκα, και δοκιμάζει τη ζωή με λύσσα επιζητώντας διαρκώς την βαθιά και πραγματική συνάντηση με τους ανθρώπους. Μπορούν όμως οι άνθρωποι να συναντηθούν; Τελικά είναι το φύλο, ο χρόνος, ο χώρος που μας φυλακίζουν σ’ ένα μόνο εαυτό κι αυτός δεν αρκεί για να επικοινωνήσουμε; Ή μήπως είμαστε φτιαγμένοι από χιλιάδες διαφορετικούς εαυτούς αλλά το ανθρώπινο υλικό είναι το υλικό της αποτυχίας;

Ο / Η Ορλάντο μας αφηγείται την συναρπαστική ζωή του / της. Τί θα γίνει όμως όταν φτάσει στο τρομακτικό παρόν;

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνικός χώρος/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Φωτισμοί: Karol Jarek

Σχεδιασμός κομμώσεων: Alex Scissors

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Marina Stat

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Teaser/Trailer: Σεμπαστιάν Φραγκόπουλος

Ερμηνεία:   Αμαλία Καβάλη

 Πρεμιέρα:

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017​

Παραστάσεις:

Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια:

70 λεπτά

Εισιτήρια:

12 € Κανονικό

8 € Μειωμένο

(Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)

Για να επικοινωνήσετε με το skrow theater: press@skrowtheater.com
Η ιστοσελίδα μας: http://www.skrowtheater.com

Η σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/skrowtheater

Ακολουθήστε μας στο twitter: https://twitter.com/skrowtheater

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/skrowtheater

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X