Όσοι καταναλώνουν καυτερές πιπεριές έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, υποστηρίζουν επιστήμονες. Όπως αναφέρεται μετά από σχετική έρευνα, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καυτερές πιπεριές πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν κατά 40% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή. Ενώ ο κίνδυνος να πεθάνουν από οποιονδήποτε άλλον λόγο ήταν κατά 23% χαμηλότερος σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν καυτερές πιπεριές.

Η σχετική έρευνα βασίζεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 22.811 πολίτες της περιοχής Μολίζ στην Ιταλία, οι οποίοι παρακολουθούνταν για 8 χρόνια και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η Μαριαλάουρα Μπονάτσιο, επιδημιολόγος στο Ποτζίλι της Ιταλίας δήλωσε ότι “ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η προστασία από τον κίνδυνο του θανάτου ήταν ανεξάρτητη από τον τύπο δίαιτας που ακολουθούσε ο καθένας”.

“Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος να ακολουθεί την υγιεινή Μεσογειακή διατροφή και κάποιος άλλος να τρώει λιγότερο υγιεινά, αλλά για όλους η κατανάλωση καυτής πιπεριάς λειτουργεί προστατευτικά”.

Η Ντουάνε Μέλορ, διαιτολόγος και καθηγήτρια στο Aston Medical School, χαρακτήρισε επίσης ενδιαφέροντα τα ευρήματα. Ωστόσο, όπως δήλωσε, η μελέτη έδειξε πως όσοι ακολουθούν την παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα, φάνηκε να ωφελούνται λιγότερο από εκείνους που δεν την ακολουθούν.

“Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι καυτές πιπεριές είναι ωφέλιμες ανάλογες με το πως χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συνολικού τρόπου διατροφή και τρόπου ζωής”.

“Είναι εύλογο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις καυτές πιπεριές, όπως δείχνουν τα δεδομένα, πως χρησιμοποιούσαν περισσότερα βότανα και μπαχαρικά και ως εκ τούτου είναι πιθανό ότι έτρωγαν περισσότερα φρέσκα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών”.

“Έτσι, παρόλο που οι καυτές πιπεριές μπορούν να είναι μία νόστιμη προσθήκη στις συνταγές μας και στα γεύματα μας, οποιοδήποτε άμεσο αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι μικρό. Πιο πιθανό είναι να γίνει -με αυτή την προσθήκη- πιο ευχάριστη η κατανάλωση άλλων υγιεινών τροφίμων”.

*Μετάφραση από Independent

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια