Να ανασταλεί οριζοντίως η αδειοδότηση όλων των έργων στα οποία περιλαμβάνονται και οι Αιολικοί Σταθμοι Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας στις περιοχές αυτές προκειμένου να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επεμβάσεις ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης), WWF Greece, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS και Mediterranean Institute for Nature and Anthropos.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έβγαλαν το κοινό δελτίο τύπου μετά τον εντοπισμό την Κυριακή 9 Αυγούστου τριών νεκρών ροδοπελεκάνων μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα:

Ο Αιολικός Σταθμός στον Βαρνούντα κατασκευάστηκε πριν από περίπου μια δεκαετία σε υψόμετρο 2.100μ., σε έκταση που σήμερα εντάσσεται σε δυο περιοχές #Natura2000, μετά από πολυετή διαμάχη των επενδυτών με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αποτελούν μέλη της, ακόμα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός συστήματος ραντάρ, ως μέτρο αποτροπής των συγκρούσεων μεγάλων πουλιών, θεωρητικά και νυχτερίδων, με τις φτερωτές των ανεμογεννητριών. Παρά ταύτα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέσα στην πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή, ένα σμήνος πελεκάνων πέταξε χαμηλά πάνω από το βουνό, δεν μπόρεσε να διακρίνει εγκαίρως τις ανεμογεννήτριες και τελικά συγκρούστηκε με αυτές.

-Αποδεικνύεται έτσι με τον πιο δραματικό τρόπο ότι οι ευρέως προβαλλόμενες ως τεχνικές λύσεις για την προστασία της ορνιθοπανίδας δεν μπορούν να θεωρούνται λύση.
-Ο ορθός χωροταξικός σχεδιασμός, μακριά από οικολογικά σημαντικές περιοχές, είναι η μόνη λογική και βιώσιμη επιλογή που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Η Ελλάδα οφείλει να αποτρέψει τη θανάτωση και τον εκτοπισμό σπάνιων ειδών άγριας ζωής και την απώλεια σπάνιων τύπων οικοτόπων από αυτές τις δραστηριότητες.
-Η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ είναι επιτακτική ανάγκη να επισπευσθεί.
-Μέχρι τότε, επιβάλλεται να ανασταλεί οριζοντίως η αδειοδότηση όλων των έργων κατηγορίας Α, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Αιολικά Πάρκα, στις περιοχές του δικτύου #Natura2000 της χώρας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας στις περιοχές αυτές προκειμένου να αποφευχθούν ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ επεμβάσεις.

Elliniki Ornithologiki Etaireia | Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) | WWF Greece | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού | ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ARCTUROS | Mediterranean Institute for Nature and Anthropos

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια