Από τις 14 έως και τις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για πρώτη φορά, οι εργασίες του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers Global Summit). Στις εργασίες θα παρευρεθούν και θα συμμετάσχουν πάνω από 120 άνθρωποι, από 59 περιοδικά δρόμου και 30 χώρες, και από τις 5 ηπείρους.

Πρόκειται για ρεκόρ συμμετοχής στην ιστορία του δικτύου και οικοδεσπότης του συνεδρίου είναι το ελληνικό περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα μεταφέρουν εμπειρίες και γνώσεις, σκέψεις, προβληματισμούς και προβλήματα, μα κυρίως θα προτείνουν τρόπους και λύσεις για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Μελβούρνη, στο Μπουένος Άιρες, στη Σεούλ και στο Τορόντο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Σχεδίας», στην οποία τονίζεται πως τα περιοδικά δρόμου αποτελούν «μέρος της λύσης».

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του INSP, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 112 περιοδικά δρόμου, σε 35 χώρες και σε 24 γλώσσες. Οι δε αναγνώστες τους υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 5,7 εκατομμύρια ανά έκδοση. Την περασμένη χρονιά, πουλήθηκαν συνολικά 23 εκατομμύρια περιοδικά δρόμου, σε όλο τον κόσμο. Από το ξεκίνημά του, πριν από τρεις περίπου δεκαετίες, το ξεχωριστό αυτό εκδοτικό και κοινωνικό κίνημα έχει βοηθήσει πάνω από 300.000 αστέγους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους («Helping people help themselves»), μέσα από τη διανομή των περιοδικών/εφημερίδων, αλλά και του συνόλου των άλλων κοινωνικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και σε χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια