Δεν είναι απλώς ένα χαμόγελο απεικονισμένο σε χαρτί, είναι ένα χαμόγελο γεμάτο ζωντάνια, ενθουσιασμό, με αγάπη για τη μουσική. Οι papersmile, που αποτελούνται από τους Νίκο (κιθάρα/φωνή), Γιώργο (κιθάρα/φωνή), Νικόλα (μπάσο) και Στέφανο (τύμπανα), είναι ένα σχετικά νέο συγκρότημα που ήρθε αποφασισμένο, πριν από δύο χρόνια, να διεκδικήσει το χώρο του στη διεθνή κι εγχώρια μουσική σκηνή αλλά και στις καρδιές μας!

Με τη νέα χρονιά, «στόχος είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα live και να κερδίσουμε όποιον μας δώσει την ευκαιρία». Ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου στο Τώρα Κ44, με ένα πολύ πετυχημένο και ιδιαίτερο live μαζί με τους @fter_Maths και σύντομα θα κάνουν κι άλλες ζωντανές εμφανίσεις. Για τα μελλοντικά τους σχέδια, τη σχέση με το κοινό, την αγγλόφωνη ελληνική ροκ σκηνή και το tour τους στο Λονδίνο, το οποίο χαρακτήρισαν πόλη – πολυπολιτισμικό καμβά, μας μίλησαν στο 3pointmagazine.gr.

 

Papersmile είναι ένα χαμόγελο πάνω σε χαρτί. Έχει πιο βαθειά έννοια; Πως προέκυψε το όνομα αυτό;

Το papersmile προέρχεται από στίχο ενός παλιού κομματιού μας, ο οποίος συγκεκριμένα έλεγε «drunk heroes, paper smiles». Ε λοιπόν αποφασίσαμε να το ενώσουμε, γιατί ήμασταν σε διαδικασία αναζήτησης καινούργιου ονόματος! Πάντως το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο σαν χάρτινο χαμόγελο.

 

Τον Οκτώβρη παρουσιάσατε το πρώτο σας album «For the light Within» με μεγάλη επιτυχία. Εμφανίστηκαν, επίσης, ως guest φιλικά συγκροτήματα. Ήταν όλα όπως τα περιμένατε; Η παρουσίαση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας;

Το release party στο KooKoo ήταν μία εμπειρία που θα θυμόμαστε για πάντα, αφού νιώθαμε ότι επιτέλους μπορούσαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό μας την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική μας δουλειά. Διψάγαμε για αυτή τη στιγμή και χαρήκαμε πολύ με την αποδοχή του κοινού! Είχαμε επίσης την τιμή να παίξουμε μαζί με τον Κώστα Αντωνιάδη των GAD. και τον Γρηγόρη Ψαλτάκο (Greg) των Mr. Highway Band και το ευχαριστηθήκαμε ακόμα παραπάνω!!

 

Πείτε μας δυο λόγια για τη δισκογραφική σας δουλειά..

Το «For The Light Within» είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά! Φροντίσαμε να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες μας. Αυτό έγινε σε δύο στάδια. Η ηχογράφηση (tracking) των κομματιών έγινε στο Παράκτιο Studio, με τη βοήθεια του παραγωγού και καλού μας φίλου Γιώργου Σιμάτου, ενώ η μίξη έγινε στο Λονδίνο από τον επίσης παραγωγό Clive Martin, και το mastering στα Metropolis Studios. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και το συναίσθημα πρωτόγνωρο!

 

paper1

Τί αποκομίσατε από τα live στην Ελλάδα και τί από το tour στο Λονδίνο; Πως σας φάνηκαν οι στίχοι σας στο Λονδίνο; Αισθανθήκατε πως μπορέσατε να διεισδύσετε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Πάντα είναι ωραίο να παίζεις στη χώρα σου, αλλά το Λονδίνο είναι εμπειρία ζωής και ένα εντυπωσιακό περιβάλλον για μουσικούς. Κάθε live για μας αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση και πάνω απ’ όλα απόλαυση.

Η ποικιλία κουλτούρας στο Λονδίνο σε κάνει να νιώθεις μέλος ενός πολυπολιτισμικού καμβά, και η γεύση που μας άφησε είναι ότι θα μπορούσαμε εύκολα να συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

 

Η μουσική σας ξεχωρίζει. Υπάρχει ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό; Σε σύγκριση με το βρετανικό διαπιστώσατε διαφορές;

Δεν έχουμε το πλεονέκτημα της αμεσότητας της γλώσσας απέναντι στο ελληνικό κοινό, αλλά γνώμη μας είναι ότι η μουσική δεν έχει γλώσσα. Το εντυπωσιακό στο Λονδίνο είναι ότι ο κόσμος τροφοδοτεί, με την συχνή παρουσία του σε κάθε είδους συναυλία, τη μουσική σκηνή και γι’ αυτό ήταν και είναι πόλος έλξης πολλών καλλιτεχνών.

 

Τι σας έσπρωξε στον αγγλικό στίχο; Πώς μπορεί κάποιος να εκφραστεί καλύτερα σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική του;

Πιστεύουμε ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες μουσικές μας επιρροές, οι οποίες ήταν με αγγλικό στίχο. Αγαπάμε την ελληνική γλώσσα αλλά η μουσική μας σαν τρόπος έκφρασης μπορεί να βγει φυσική με αγγλικό στίχο!

 

Το στυλ που παίζετε έχει μέλλον στην Ελλάδα, δεδομένου ότι κι η δισκογραφία έχει «πεθάνει»;

Όσο περνάμε καλά με αυτό που κάνουμε προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, υπό οποιαδήποτε δεδομένα. Φυσικά και υπάρχει σαν σκέψη το εξωτερικό, αλλά πρώτος στόχος είναι η χώρα μας. Το στυλ που παίζουμε παρόλο που δεν είναι το κύριο άκουσμα του μέσου Έλληνα,  θεωρούμε ότι σίγουρα δεν είναι δυσπρόσιτο, ακόμα και στα αυτιά κάποιου τελείως ξένου με αυτό το είδος.

 

Από τι αντλείτε έμπνευση για τα κομμάτια σας, μουσικά και στιχουργικά;

Καλή ερώτηση! Η βάση των στίχων είναι οι ανθρώπινες σκέψεις, σχέσεις και αδυναμίες, μαζί με προσωπικές εμπειρίες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Η μουσική μας είναι μία συλλογική προσπάθεια να συνδυάσουμε τα διαφορετικά ακούσματα μας, με βασική προϋπόθεση να μας αρέσει αυτό που βγαίνει, η χρυσή τομή.

 

Σχέδια για το μέλλον;

Στόχος μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα live και να κερδίσουμε όποιον μας δώσει την ευκαιρία. Από τη στιγμή που μας γεμίζει τόσο πολύ αυτό το πράγμα και του αφοσιωνόμαστε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τον καιρό θα καθιερωθούμε στο μουσικό στερέωμα.

 

Συνέντευξη στη Νιτούς Ανθούση

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X