Για τρεις μέρες η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι πολιτικής και κοινωνικής ζύμωσης μεταξύ κινημάτων και οργανώσεων από 20 ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου. Η άνοδος της ρατσιστικής και ναζιστικής ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη με φόντο την οικονομική κρίση προκαλεί ανησυχία σε μια μεγάλη μερίδα των ευρωπαίων πολιτών.

Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν στη Γαλλία, η ενίσχυση της ρατσιστικής ακροδεξιάς στις σκανδιναβικές χώρες και στην διχασμένη πλέον Ουκρανία  αλλά και η «νομιμοποιημένη» δράση νεοναζιστικών οργανώσεων-κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πολίτες της Ευρώπης που δεν θέλουν να βιώσουν αυτά που διδάχθηκαν από την ιστορία του Γ’ Ράιχ.

Μπροστά σε αυτή την εμφανή και ολοένα αυξανόμενη φασιστική απειλή, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ευρωπαϊκή συνάντηση στην Αθήνα ενάντια στον φασισμό. Η ιδέα της συνάντησης ήταν «αποτέλεσμα της ανάπτυξης του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής  αλλά και της συνεχιζόμενης εμφάνισης παρόμοιων φαινομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη» μας λέει ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Αντιφασιστικού Συντονισμού.

«Απευθυνθήκαμε σε όλο το φάσμα του αντιφασιστικού κινήματος και στη δυτική και στην ανατολική Ευρώπη, μη κάνοντας ιδεολογικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς, αλλά στηριζόμενοι στη βάση του ότι είμαστε ενάντια στον φασισμό, τον σεξισμό και τον ρατσισμό» συνεχίζει, αναφέροντας το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν για την επικοινωνία τους με κινήματα και οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη. Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή εμπειριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και «η προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού συντονισμού» για καλύτερη επικοινωνία και κοινές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

 

rasaran1

Το πρόγραμμα είναι γεμάτο από συζητήσεις γύρω από το θέμα του φασισμού και της αντιμετώπισής του, αλλά και από θεατρικά δρώμενα, προβολές ταινιών και συναυλίες.

Η συνέλευση που άνοιξε τις διαδικασίες χθες το απόγευμα ήταν μια πρώτη γνωριμία με τις διάφορες αντιπροσωπίες που έχουν έρθει από 20 ευρωπαϊκές χώρες και μια ανταλλαγή εμπειριών  από το αντιφασιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Το 3pointmagazine.gr βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

«Από τη συνέλευση φαίνεται ότι όλοι εδώ συνειδητοποιούν ότι ο φασισμός είναι μια σοβαρή απειλή στην Ευρώπη και πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτή» διαπιστώνει με εμφανή ικανοποίηση ο Tobias, μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας του Enhedslisten (Κοκκινο-πράσινη Συμμαχία) στη Δανία. Μας εξηγεί ότι στη χώρα του έχει εμφανιστεί μια πραγματικά φασιστική κίνηση αλλά αντιμετωπίζουν και την άνοδο του λαϊκού δεξιού κόμματος. «Προσπαθούμε να κινητοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε δίκτυα ενάντια στον φασισμό ακόμη και στους δρόμους, όπου δρουν και επιτίθενται σε κόσμο» καταλήγει αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.

pasaran2

Παρόμοια ανησυχία μας εξέφρασε και η Clara από τη Γαλλία, μέλος του World March of Women, ενός παγκόσμιου φεμινιστικού αντικαπιταλιστικού και κοινωνικού κινήματος, υποστηρίζοντας  ότι «στη Γαλλία υπάρχουν διάφορες φασιστικές ομάδες σε μεγάλες αλλά και σε μικρές πόλεις που ασκούν βία στους δρόμους απέναντι στους μετανάστες, μέλη των lgbtq κοινοτήτων και σε αριστερούς και μη ακτιβιστές». H όξυνση του φαινομένου αυτού ήρθε «με τη δολοφονία του αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ στο Παρίσι στις 5 Ιουνίου του περασμένου χρόνου που σόκαρε αρκετό κόσμο» όπως μας λέει. Δεδομένου της σημαντικής πολιτικής δύναμης που κατέχει η Γαλλία και της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν «είναι πολύ ανησυχητικό οι ακροδεξιοί και οι φασίστες να πάρουν την εξουσία, γιατί βλέπουμε ότι το επιδιώκουν».

Ο Sebastian μπορεί να έρχεται από την Γερμανία, αλλά μας εξηγεί ότι η πόλη από την οποία προέρχεται, η Dortmund, είναι ίσως η «πρωτεύουσα της φτώχειας» στη χώρα του με την ανεργία να φτάνει σε ποσοστά 20% και 28%. Και εκεί «οι φασίστες προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως αντισυστημικούς, ενώ στην ουσία το ίδιο το σύστημα τους ενισχύει». Έτσι τονίζει τη μεγάλη πρόκληση απέναντι στο λόγο και τις πράξεις τους τονίζοντας ότι «δεν έχουμε να τους αντιμετωπίσουμε  μόνο στη δράση τους στο δρόμο αλλά και στο λόγο τους που προσπαθεί να πείσει τους απογοητευμένους πολίτες ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» κι αυτό μάλλον είναι ακόμη πιο δύσκολο και ταυτόχρονα επικίνδυνο.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Συνάντησης εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Μελίνα Βελιμέζη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Σχετικά Άρθρα

X