H Patricia Solorza, 40 ετών, ανύπαντρη μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, πέθανε δεμένη με χειροπέδες σε κρεβάτι νοσοκομείου της Αργεντινής μετά από 5 χρόνια εγκλεισμού, καθώς το 2014 είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όταν υπήρξε αποβολή του εμβρύου που κυοφορούσε.

Η Patricia είχε μια κόρη τεσσάρων ετών και έναν 14χρονο γιο με προβλήματα, που προκλήθηκαν από επιπλοκές μηνιγγίτιδας όταν ήταν μικρός. Το 2014 η Patricia έμεινε έγκυος γι’ άλλη μια φορά. Απέβαλε στο δεύτερο τρίμηνο και η αστυνομία βρήκε τα απομεινάρια ενός εμβρύου μετά από καταγγελία γείτονα.Το δικαστήριο την καταδίκασε σε 8 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η ίδια φαινόταν σε κατάσταση σοκ, καθώς όπως είπε δεν είχε καταλάβει ότι ήταν έγκυος και ποτέ δεν προσδιορίστηκε εαν επρόκειτο για μια ακούσια αποβολή ή αν προκλήθηκε, σύμφωνα με την αργεντίνικo ιστότοπο pagina12.

Ποτέ δεν αποδείχθηκε τι πραγματικά είχε γίνει καθώς η Patricia  συνέναινεσε να πάει σε μια σύντομη δίκη, χωρίς παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων, πιστεύοντας ότι το δικαστήριο θα της επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό για να μπορέσει να μεγαλώσει τα δυο της παιδιά, το ένα μάλιστα ανάπηρο. Τελικά καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο έκρινε ότι η Patricia δεν είχε δικαίωμα ούτε πάνω στο σώμα της αλλά ούτε και στα παιδιά που μεγάλωνε και την καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε μια χώρα που η άμβλωση είναι παράνομη και ακόμα όταν συντρέχει λόγος άμβλωσης λόγω βιασμού ή κινδύνου της μητέρας, τα δικαστήρια αποφασίζουν για την τύχη της γυναίκας.

Η Patricia έπαιζε ράγκμπι, σπούδαζε Κοινωνιολογία στο CUSAM (του Πανεπιστημίου του San Martín) και συμμετείχε σε καλλιτεχνικά εργαστήρια μιας κοινωνικής οργάνωσης που εργάζεται στις φυλακές.

Όπως αναφέρει η φεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή, παρα την πενταετή έκτιση και το δικαίωμα της για υφ’όρον απόλυση, ωστε να μπορεί να είναι κοντά στα παιδιά της, τα οποία μεγάλωνε μόνη της, το συμβούλιο της φυλακής επανειλημμένα και κατάφωρα εκδικητικά απέρριπτε τις αιτήσεις της για αποφυλάκιση.

Το δικαίωμα αυτό της αποφυλάκισης το είχε αποκτήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2018.

Ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά, στις 3 Αυγούστου 2019 η Patricia Solorza πεθαίνει σε νοσοκομείο, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες νοσηλείας και με χειροπέδες στα χέρια της.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια