Μας έστειλε στο σαλόνι, μάζεψε εκνευρισμένος τα σεντόνια, τα έβαλε στο πλυντήριο και όταν επέστρεψε, μου ζήτησε να κάνω στοματικό έρωτα στο άλλο παιδί, ενώ αυτός μας παρακολουθούσε και αυνανιζόταν. Και μετά, σαν να μην είχε γίνει τίποτα, μας είπε με ψυχρό κι αυταρχικό ύφος ‘έχω πρωινό ξύπνημα, πρέπει να φύγετε, εσύ συνέχισε να διαβάζεις το μονόλογο και θα σε ξαναπάρω να τα πούμε’.”

“Ο σκηνοθέτης μού ζήτησε να κατεβάσω ξανά το παντελόνι μου, μ’ έσπρωξε με βία στο κρεβάτι, με ακινητοποίησε με τα χέρια του στην πλάτη μου και με μία μεταλλική ράβδο, σαν μπάρα από σπιτικό μονόζυγο, επιχείρησε να διεισδύσει στο σώμα μου.”

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι κομμάτια από μαρτυρίες που έχουν κυκλοφορήσει στον τύπο σχετικά με την δράση αυτού του τύπου που λέγεται Δημήτρης Λιγνάδης. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ ο καθένας μπορεί να βρει ολόκληρες μαρτυρίες ακόμα και τις μηνήσεις που κατατέθηκαν εις βάρος αυτού του τύπου. Ωστόσο, η υπουργός πολιτισμού, δήλωνε πως δε γνωρίζει κάτι και δε μπορεί να βασιστεί σε απλές φήμες.

Όταν δε, κατάλαβε πως το κλίμα βαραίνει, κάλεσε μια ‘’συνέντευξη τύπου’’ να μας πει ότι δεν γνώριζε η ίδια προσωπικά τον θύτη, την στιγμή που σχεδόν ένα χρόνο πριν εγκαλούσε όσους είχαν αμφιβολίες για το ήθος του, αλλά εξαπατήθηκε από τις υποκριτικές ικανότητες του Λιγνάδη και ότι η ίδια τον ρώτησε αν είναι αλήθεια όσα ακούγονται.

Αξίζει να τονιστεί ότι ένας η υπουργός πολιτισμού, που θεωρητικά υπηρετεί τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, καταφέρνει να ταυτίσει την τέχνη της υποκριτικής με την υποκριτική στάση που κράτησε απέναντί της ένας άνθρωπος που κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση.

Όχι μόνο δε βρήκε το σθένος η κ.Μενδώνη να ζητήσει συγνώμη, ούτε για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη, με απευθείας ανάθεση, να αναλάβει θεσμική θέση ούτε και για την διαχείριση του θέματος μετά τις πρώτες αποκαλύψεις αλλά προσπάθησε να θολώσει τα νερά μιλώντας για παρελθοντικές συνεργασίες του θύτη με πολιτικούς της αντιπάλους.

Προφανώς και δε μπορούμε να ξέρουμε αν η υπουργός ή η κυβέρνηση γνώριζαν για τον προσωπικό βίο του ατόμου που διόριζαν, ξέρουμε όμως ποια ήταν η πρώιμη αντιμετώπισή τους στις καταγγελίες και ξέρουμε ότι δεν κάνανε ούτε το ελάχιστο για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης. Ένα από τα οξύμωρα της υπόθεσης είναι ότι πήρε γύρω στις 20 μέρες για να κινητοποιηθούν οι αρχές την στιγμή που υπάρχει κινητοποίηση για πολύ λιγότερα εντός λίγων ωρών.

Η υπουργός πολιτισμού, εν τέλει, θα παραιτηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όσο εμμένει στο πείσμα και την καρέκλα της το πολιτικό κόστος που παράγει είναι τεράστιο. Δεν είναι και λίγο σε μια συγκυρία όπου συνυπάρχουν πανδημία, κακοκαιρία, καταστολή δικαιωμάτων και φόβος του κόσμου για το άμεσο μέλλον του η δυσκολότερη εβδομάδα για την κυβέρνηση να προήλθε από τον χώρο του πολιτισμού.

Όταν λοιπόν, πέσει η αυλαία για την υπουργό θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ακατάλληλη υπουργός που πέρασε από αυτή την θέση τις τελευταίες δεκαετίες, ως η υπουργός τη γκριμάτσας, η υπουργός που περιφρονούσε με μοναδικό τρόπο τόσο τις τέχνες όσο και τους ανθρώπους της, ως η υπουργός που δε μπορούσε να ξεχωρίσει την υποκριτική τέχνη από την υποκριτική στάση

 

Τα link από τα αποσπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν:

1) https://www.documentonews.gr/article/gonatise-panw-sto-proswpo-moy-kai-me-biase

2) https://www.2020mag.gr/themata/501-nikos-s

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια