Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο αφότου άρχισε να διογκώνεται το μεταναστευτικό κύμα στην περιοχή, το 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τη Γενεύη.

Το πιο πρόσφατο, πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ένα πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 81 άνθρωποι χάθηκε στα βόρεια της λιβυκής πόλης Γκαραμπούλι. Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί. Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν γίνει επίσης τουλάχιστον άλλα 12 ναυτικά δυστυχήματα. Την περασμένη εβδομάδα τρία πτώματα ξεβράστηκαν σε παραλία της Τυνησίας.

Συνολικά οι νεκροί από το 2014 μέχρι σήμερα υπολογίζονται στους 20.014.

«Το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το θλιβερό νέο ορόσημο ενισχύει την άποψη του ΔΟΜ ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αυξηθούν οι δυνατότητες έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναλυτής του Οργανισμού Φρανκ Λάζκο.

Από τον Ιανουάριο περίπου 14.000 μετανάστες έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο, από τα δυτικά, τα κεντρικά και τα ανατολικά, για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 211 σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Πέρσι, περίπου 100.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο και 1.885 πέθαναν.

Μολονότι οι θάνατοι μειώνονται σταθερά κάθε χρόνο μετά το 2016 –τη χρονιά εκείνοι οι νεκροί ξεπέρασαν τις 5.000– η αναλογία των θανάτων σε σύγκριση με τις απόπειρες διάπλου έχει αυξηθεί στις διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ιταλία και την Ισπανία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια