Φλαμίνγκο, αηδόνια, αμπελοπούλια, κιτρινοσουσουράδες, κοράκια και ψαρόνια πρωταγωνιστούν στα κόμικς των Βαγγέλη Γέττου και Μαρίας Λοΐζου και συστήνονται στους αναγνώστες παρακινώντας τους να σεβαστούν και να προστατέψουν την άγρια φύση

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 2003 και λειτουργεί ως μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προστασία των πουλιών, των βιοτόπων τους και της ευρύτερης βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Οι δράσεις του και οι παρεμβάσεις του είναι πολλές και μια από τις σημαντικότερες είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ειδικότερα των νέων σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή στην άγρια φύση.

Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησαν τα «Πουλιά», μια σειρά από σύντομες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν διάφορα από τα πτηνά της Κύπρου, άλλα διάσημα και αναγνωρίσιμα και άλλα σπάνια και άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τα σενάρια αυτής της ενδιαφέρουσας έκδοσης υπογράφει ο Βαγγέλης Γέττος και τα σχέδια η Μαρία Λοΐζου, δυο νεαροί δημιουργοί που εργάστηκαν με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό απέναντι στα φτερωτά πλάσματα και έπλασαν 21 χιουμοριστικές ιστορίες που απευθύνονται σε κάθε ηλικία. «Από τον σπάνιο κλόκκαρο που επιβιώνει σε λιγοστούς αριθμούς στον Πενταδάκτυλο μέχρι τα κομψά φλαμίνγκο που κοσμούν τις αλυκές του νησιού μας τον χειμώνα και τα “καλοφωνάρικα” σγαρτίλια που κελαηδούν γλυκά στους κήπους μας, τα πουλιά συνυφαίνονται με πτυχές της καθημερινότητάς μας με τρόπους αναπάντεχα όμορφους.

Η χαρισματική τους ύπαρξη έχει δώσει ουκ ολίγες φορές έναυσμα σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης ξυπνώντας μέσα μας αισθήματα θαυμασμού και έμπνευσης» σημειώνει στο προλογικό της σημείωμα η Ελενα Μαρκιτανή, υπεύθυνη επικοινωνίας του Πτηνολογικού. Ενώ ο σεναριογράφος Βαγγέλης Γέττος προσθέτει στο δικό του εισαγωγικό σημείωμα ότι «Από τους προϊστορικούς σκιτσογράφους του σπηλαίου Λασκό στην Ντορντόν της Γαλλίας μέχρι την κλασική ταινία “Πουλιά” του Αλφρεντ Χίτσκοκ και από το ποίημα “Το Κοράκι” του Εντγκαρ Αλαν Πόε μέχρι τους Ορνιθες του Αριστοφάνη, φαίνεται ότι τα πουλιά πάντα ιντρίγκαραν τους δημιουργούς.

Τα πουλιά έχουν γίνει εμβλήματα κρατών, ποδοσφαιρικών ομάδων, αυτοκρατοριών, εταιρειών. Κάτι υπάρχει πίσω από αυτό τον θαυμασμό του ανθρώπου προς τα πουλιά». «Τα Πουλιά» του Πτηνολογικού Συνδέσμου εκφράζουν με καλλιτεχνικό τρόπο, μέσω των κόμικς δυο νέων δημιουργών, αυτόν τον θαυμασμό προς τη φύση και τα πλάσματά της. Πολλά από αυτά τα πλάσματα πρέπει να ταξιδέψεις σε συγκεκριμένα μέρη για να τα δεις –και η Κύπρος είναι ένα από αυτά τα μέρη– ενώ ορισμένα είναι τόσο σπάνια και άλλα αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση με ελάχιστες πιθανότητες να τα δεις ποτέ. Αλλα ζουν και πετάνε ακριβώς από πάνω μας και το μόνο που χρειάζεται είναι να στρίψουμε το κεφάλι προς τον ουρανό. Η έκδοση αυτή ίσως αποτελεί μια μεταφορική προτροπή και μια καλή αφορμή για να κοιτάμε ψηλά όλο και περισσότερο και όχι μόνο χαμηλά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια