Ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ, ο ανθρωπολόγος, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στο κίνημα Occupy Wall street και πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε τη φράση “είμαστε το 99%”, ώστε να υπογραμμίσει τη δύναμη των λαών, πέθανε σε ηλικία μόλις 59 ετών.

Ο θάνατος του Γκρέμπερ επιβεβαιώθηκε το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου από τη σύζυγό του, Νίκα Ντουμπρόβσκι. Η Ντουμπρόβσκι τουίταρε: “Χτες ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο σύζυγος και φίλος Ντέιβιντ Γκρέμπερ πέθανε σε νοσοκομείο στη Βενετία”.

Ο Γκρέμπερ ήταν γνωστός για την αιχμηρή γραφή του πάνω σε θέματα του καπιταλισμού της γραφειοκρατίας και της πολιτικής και ήταν καθηγητής ανθρωπολογίας στο London School of Economics. Μάλιστα, το 2005 το Yale αρνήθηκε να του ανανεώσει τη σύμβαση και γι’ αυτό πήγε να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Έγραψε τα βιβλία “Χρέος: Τα πρώτα 5.000 χρόνια” (2011), “Κανόνες της Ουτοπίας” (2015) και “Δουλειές του Κώλου: Μια θεωρία” (2018).

Στη σελίδα του στο Twitter o Γκρέμπερ περιέγραφε τον εαυτό του ως “ανθρωπολόγο” και όχι αναρχικό ανθρωπολόγο, καθώς δεν έβλεπε τον αναρχισμό ως ταυτότητα.

Ήταν γνωστός επίσης για τη φράση του: “Αν καμία χώρα δεν είχε στρατό, οι στρατοί θα ήταν άχρηστοι. Το ίδιο ισχύει και για τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων.”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια