Είναι το μοναδικό χωριό του Πηλίου που υδρεύεται ολοκληρωτικά με νερό κατευθείαν από το βουνό και χωρίς χημική επεξεργασία

Τη Δευτέρα το πρωί πήγε, χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ για να εγκαταστήσει στη δεξαμενή νερού μηχανισμό απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία 

Πίσω από την ενέργεια οι κάτοικοι βλέπουν την πρόθεση να ακολουθήσει εγκατάσταση χλωριωτή και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, με σκοπό να στραφούν οι ίδιοι στο εμφιαλωμένο και να παραδοθούν τα νερά της πηγής στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Πρώτα ήταν η Πορταριά. Μετά ακολούθησαν οι Σταγιάτες και τώρα ήρθε η σειρά της Δράκειας. Τα πηλιορείτικα χωριά το ένα μετά το άλλο στερούνται ένα από τα πλέον βασικά τους ταυτοτικά στοιχεία, που είναι η πρόσβαση στο νερό της υπεραιωονόβιας πηγής τους.

Από εκεί που τα παλιότερα χρόνια στην Πορταριά ανέβαιναν οι Βολιώτες με αυτοκίνητα και λεωφορεία για να προμηθευτούν καθαρό νερό από τις πηγές της, σήμερα τον δρόμο ανηφορίζουν μεγάλα φορτηγά, που έχουν πίσω δεκάδες παλέτες με εμφιαλωμένα. Το νερό από τη βρύση δεν πίνεται πια, λένε οι κάτοικοι, που αισθάνονται τη γεύση του χλωρίου. Κάποιες φορές, προσθέτουν, η οσμή του γίνεται ανυπόφορη.

Μπλόκο από τους κατοίκους

Τη Δευτέρα νωρίς το πρωί κατευθύνθηκε στον χώρο της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης στη Δράκεια, και χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση  Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου) με σκοπό να εγκαταστήσει μηχανισμό απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV. Στο σημείο όμως είχαν σπεύσει νωρίτερα κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά από το χωματουργικό μηχάνημα της ΔΕΥΑΜΒ και δεν επέτρεψαν να ξεκινήσουν εργασίες.

Μετά από συζητήσεις των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε να δοθεί τριήμερη παράταση στο διάστημα της οποίας θα γίνει ενημέρωση από στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Οι λόγοι για την ομόφωνη αντίδραση

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν η λαϊκή συνέλευση του χωριού είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι δεν αποδέχεται την υλοποίηση του έργου. Τα μέλη της ανησυχούν ότι οι εργασίες αυτές θα αποτελέσουν τον «Δούρειο  Ίππο» για την εγκατάσταση χλωριωτή και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, με απώτερο σκοπό την παράδοση των νερών της πηγής τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν στην Πορταριά, μετά τη χλωρίωση της δικής τους δεξαμενής ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει πλέον το νερό από τη βρύση και αναγκάζεται να αγοράζει εμφιαλωμένο. Στην πορεία συμβιβάζεται με τη συνθήκη και η όποια ενδιαφερόμενη εταιρεία έχει πεδίο δόξης λαμπρό και ελεύθερο για να αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στο καθαρό νερό των πηγών.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κατοίκων στη Δράκεια είναι ότι η παρέμβαση έχει αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους για αντικατάσταση των παλιών σωληνώσεων και του αμιάντου, ενώ σε ενδεχόμενη δειγματοληψία που θα δείχνει ότι υπάρχει παραβίαση των ορίων καθαρότητας του νερού θα μπορεί στη συνέχεια να δικαιολογηθεί με ευκολία η αναγκαιότητα για τη χλωρίωσή του.

Σταγιάτες: Αποκλεισμένα από την πηγή τρία στα τέσσερα σπίτια

Η τοπική κοινωνία είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν της δόθηκαν η δυνατότητα και ο απαιτούμενος χρόνος για διαβούλευση, ενώ τον δημόσιο διάλογο ναρκοθετούν ταυτόχρονα οι χειρισμοί του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, στον οποίο έχει γίνει μήνυση από τους κατοίκους των Σταγιατών για τους συνεχόμενους τραμπουκισμούς και τις απειλές σε βάρος τους.

Ενδεικτική εξέλιξη του πρωτοφανούς πολέμου που έχει κηρύξει ο Αχ. Μπέος στις Σταγιάτες (και όποιον του φέρνει αντίρρηση) είναι ότι την άλλη εβδομάδα συμπληρώνονται πέντε μήνες από την 17η Απριλίου (έπεφτε Μεγάλη Παρασκευή), όταν έδωσε εντολή να διακοπεί εν μέσω πανδημίας η παροχή του νερού από την Κρύα Βρύση, την πηγή που υδροδοτεί το χωριό εδώ και 350 χρόνια.

Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα τα τρία τέταρτα του χωριού υδροδοτούνται με νερό από την Πορταριά μέσω ενός εφεδρικού δικτύου, το οποίο είχε να λειτουργήσει 14 ολόκληρα χρόνια. Τα υπόλοιπα σπίτια και δύο δημόσιες βρύσες συνεχίζουν να κατεβάζουν νερό από την πηγή χάρη στην τεχνική ιδιομορφία που παρουσιάζει το δίκτυο.

Μέσα από διαρκείς κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, οι Σταγιατιώτες διατηρούν ακόμη αλώβητο το μέρος αυτού του δικτύου από τις παρεμβάσεις κι έτσι οι κάτοικοι συνεχίζουν να έχουν νερό από την πηγή τους πηγαίνοντας καθημερινά με μπουκάλια και μπιτόνια στις κρήνες.

«Θα μας πουλάνε σε μπουκάλι το νερό της πηγής μας»

Κλίμα καχυποψίας καλλιεργεί όμως και η τοποθέτηση του νέου προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργου Τόρη, ο οποίος με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα thenewspaper.gr είχε μιλήσει αναλυτικά για το επιχειρηματικό του όραμα: «Θα βρούμε ένα ωραίο όνομα και θα χτίσουμε ένα δυνατό brandname. Είτε ‘Νερό Πηλίου’ είτε ‘Νερό Πορταριάς’. Θα δούμε πώς θα το λέμε. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού. Βλέπω τη ΔΕΥΑΜΒ σαν να είναι δική μου επιχείρηση. Θα ασχοληθούμε πρώτα με τα οικονομικά, να σταθεί στα πόδια της, κι αμέσως μετά θα φροντίσουμε να κάνουμε επενδύσεις για να γίνει περισσότερο κερδοφόρα. Η εμφιάλωση και πώληση νερού αναφέρεται και στο καταστατικό της επιχείρησης. Είναι κάτι που προβλέπεται» σημείωνε πριν λίγους μήνες.

«Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον να φτάσουμε στο σημείο όπου θα μας πουλάνε σε μπουκαλάκι το νερό της πηγής από την οποία πίνουμε εδώ και 300 χρόνια» σχολιάζει από τη μεριά του κάτοικος της περιοχής.

ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων

Τη σταθερή θέση του κόμματος για τα κεντρικά και πάγια αιτήματα των κατοίκων επανέλαβαν χθες μέσω κοινής τους ανακοίνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές στο νομό Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου: «Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας της Δράκειας και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τα δίκαια αιτήματά τους για αντικατάσταση των παλιών σωληνώσεων και του αμιάντου, για εξυγίανση του δικτύου και για όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να διασφαλίζονται η επάρκεια του πόσιμου νερού και η ασφάλεια των κατοίκων».

Ανέφεραν ακόμη ότι «η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική και οι κακοί χειρισμοί από πλευράς δημοτικής αρχής (αυταρχισμός, έλλειψη διαλόγου, υποβάθμιση τοπικών συμβουλίων κ.λπ.) έχουν τροφοδοτήσει ένα κλίμα δυσπιστίας στους κατοίκους των χωριών» και επισήμαναν ότι «το κλίμα αυτό μόνο με διάλογο και έμπρακτες αποδείξεις με έργα μπορεί να ανατραπεί».

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην Εφημερίδα Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια