Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και συνέχισαν το ταξίδι τους για την Ευρώπη – πριν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν ερμητικά τα σύνορα και μετατρέψουν τα νησιά σε τόπους εγκλωβισμού.

Αυτές τις μέρες, ο Μιλάντ Χαουάμ, καταξιωμένος μουσικός πλέον, επέστρεψε στη Χίο και ανέβηκε στη σκηνή του Ομήρειου Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη του νησιού, και μαζί με άλλους τρεις μουσικούς από τη Συρία – τον G H A Y S, τον Σαλάμ Αλχασάν και τον Άχμαντ Χάνι – έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση στα πλαίσια του Chios Music Festival. Στο τέλος, ανέβηκαν στη σκηνή και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου του νησιού που είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε εργαστήρια με τους τέσσερις μουσικούς.

Τι ωραία συνύπαρξη: Η ανάρτηση του Chios Music Festival για τα εργαστήρια των τεσσάρων Σύρων μουσικών με τους χιώτες μαθητές του Μουσικού Σχολείου

Η χθεσινή παράσταση ήταν ίσως η καλύτερη απάντηση στους ακροδεξιούς και ξενόφοβους. Θύμισε ότι πίσω από κάθε έναν αριθμό των επίσημων δελτίων των «ροών» υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι, με όνειρα και ικανότητες, που κουβαλούν ένα πλούτο που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν. Πραγματικοί άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις άκρες της Ευρώπης-φρούριο, στα καμπ της λάσπης και της μιζέριας, όπως αυτό της ΒΙΑΛ, 7 χιλόμετρα από την πόλη της Χίου.

Πραγματικοί άνθρωποι που δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν σε ακόμη πιο φριχτές κλειστές φυλακές, όπως αυτές που σχεδιάζουν πυρετωδώς οι κυβερνώντες. Πραγματικοί άνθρωποι που θυμίζουν πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αντίσταση στην απάνθρωπη ακροδεξιά επέλαση, αυτή που το πρώτο που κάνει είναι να αρνείται την ανθρώπινη υπόσταση σε εκείνους που φτάνουν στις ακτές των νησιών.

Αλ.Π.

Πηγή: left.gr

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια