Playing For Change: Ανεξαρτήτως πόσα μας χωρίζουν, ποτέ δεν είναι τόσο δυνατά όσο αυτά που μας ενώνουν

«Φαντάσου να μην υπάρχουν ιδιοκτησίες, ανάγκη για πλούτο, να μην υπήρχε πείνα, φαντάσου μια ανθρώπινη αδελφότητα, φαντάσου όλους τους ανθρώπους να μοιράζονται ολόκληρο τον κόσμο».

Οι παραπάνω στίχοι είναι ίσως οι πιο αναγνωρίσιμοι και ανήκουν στο τραγούδι σταθμό του Τζον Λένον, το «Imagine». Το νόημα των στίχων που τραγούδησε κάποτε το «σκαθάρι», αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και τρόπο ζωής για μια ομάδα ανθρώπων που οραματίζονται αυτήν την αδελφότητα. Ο λόγος για τους «Playing For Change», το κίνημα που φέρνει μουσικούς από όλον τον πλανήτη κοντά, χτίζει μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία για παιδιά και σε κάθε ευκαιρία διαδίδει το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης, μέσω της μουσικής. Μια ομάδα που απαντά καταφατικά στον προβληματισμό του Λένον, όταν αναρωτιέται αν μπορείς. Οι PFC μπορούν και το αποδεικνύουν καθημερινά.

Το 3pointmagazine εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με την Μαρί Τζόουνς, την υπεύθυνη επικοινωνίας των PFC και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κίνημα και την αποστολή τους.

Πότε ξεκίνησε το κίνημα;

Το κίνημα Playing For Change (PFC) ξεκίνησε το 2002, ως ένα κοινό όραμα των ιδρυτών, Μαρκ Τζόνσον και Γουίτνεϊ Κροΐνκι, να βγουν στους δρόμους της Αμερικής με ένα φορητό στούντιο εγγραφής ήχου και κάμερες, αναζητώντας την έμπνευση και το ρυθμό των απλών ανθρώπων. Αυτό το μουσικό ταξίδι κατέληξε μάλιστα να κερδίσει το βραβείο ντοκιμαντέρ «Μια Κινηματογραφική Ανακάλυψη Μουσικών των Δρόμων».

 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για το ξεκίνημα των PFC;

Ο Μαρκ εξηγεί καλύτερα τη στιγμή που ξεκίνησε το Playing For Change. «Πριν από χρόνια, είχα μια εμπειρία στη Νέα Υόρκη που μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με τη δύναμη της μουσικής. Ήμουν στο δρόμο για τη δουλειά μου και στο σταθμό του Μετρό παρατήρησα δύο ντυμένους μοναχούς, βαμμένοι στα λευκά. Ο ένας έπαιζε κιθάρα και ο άλλος τραγουδούσε σε μια γλώσσα που δεν μπορούσα να καταλάβω. Παρατήρησα έναν ολόκληρο σταθμό γεμάτο από κόσμο, που είχε συνεπαρθεί τόσο από τη μουσική, που κανείς δεν έμπαινε στο τρένο! Τελικά πήρα το τρένο για τη δουλειά, συνειδητοποιώντας ότι η καλύτερη μουσική που είχα ποτέ ακούσει, δεν ήταν στο στούντιο, αλλά στο δρόμο προς αυτό». Το γεγονός αυτό γέννησε ουσιαστικά και την ιδέα να φέρουμε το στούντιο στους μουσικούς, έξω στο φυσικό τους περιβάλλον, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που ηχογραφήθηκε από τους PFC ;

Το 2005, οι ιδρυτές Μαρκ Τζόνσον και Γουίτνεϊ Κροΐνκι, δημιούργησαν το πρότζεκτ των «Τραγουδιών από όλον τον κόσμο», ενώνοντας μουσικούς από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, στη διασκευή του ίδιου τραγουδιού. Αφού ταξίδεψαν στις πέντε ηπείρους με κάμερες και φορητό εξοπλισμό ηχογράφησης, δημιουργήσαμε μια διασκευή του «Stand By Me», στην οποία συμμετείχαν 35 μουσικοί από 10 χώρες, που δεν είχαν ποτέ συναντηθεί μεταξύ τους. Έκτοτε, το βίντεο που δημοσιεύσαμε είχε πάνω από 130 εκ. online προβολές. Εξ αιτίας αυτής της ανταπόκρισης και της υποστήριξης των μουσικών και του κοινού σε όλον τον κόσμο, μας δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσουμε τη δουλειά και να μεγαλώσουμε το κίνημα.

Ποιος ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης και πώς τον προσεγγίσατε;

Περπατώντας στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια μια μέρα, ο Μαρκ άκουσε τη φωνή του Ρότζερ Ρίντλεϊ να τραγουδάει το «Stand By Me». Η φωνή του Ρότζερ είχε τόσο πολύ συναίσθημα, ψυχή και πειθώ, που έκανε τον Μαρκ να τον βολιδοσκοπήσει ώστε να τραγουδήσει το συγκεκριμένο κομμάτι, ως ένα τραγούδι στο πλαίσιο του εγχειρήματος των «Τραγουδιών από όλον τον κόσμο».

Ο Ρότζερ συμφώνησε και όταν ο Μαρκ επέστρεψε με τον εξοπλισμό του και τον ρώτησε «Γιατί ένας άνθρωπος με τέτοια φωνή, τραγουδάει στους δρόμους», πήρε την απάντηση «φίλε είμαι στην επιχείρηση της ευχαρίστησης, βγαίνω και τραγουδάω έξω για να είμαι μαζί με τον κόσμο». Από τότε, η ομάδα των PFC  ταξίδεψε στον κόσμο ηχογραφώντας και μαγνητοσκοπώντας μουσικούς, δημιουργώντας τα «Τραγούδια από όλον τον κόσμο» και δημιουργώντας παράλληλα μια παγκόσμια οικογένεια.

Πώς προσεγγίζετε τους καλλιτέχνες;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύστημα. Η διαδικασία έρχεται πολύ φυσικά και οργανικά. Πολλοί από τους μουσικούς που συναντάμε και ηχογραφούμε είναι μέσω κάποιας φήμης, άλλους μουσικούς του συναντάμε στα ταξίδια μας σε όλον τον κόσμο και μερικές φορές απλώς πέφτουμε πάνω σε κάποιους πραγματικά καταπληκτικούς μουσικούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας.

Ποια είναι η διαδικασία ηχογράφησης και παραγωγής ενός βίντεο; Γίνεται παράλληλα σε όλον τον κόσμο, ή κομμάτι – κομμάτι; Πόσον καιρό παίρνει όλο αυτό;

Τα  «Τραγούδια από όλον τον κόσμο» μπορεί να πάρουν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθούν. Η ομάδα ξεκινάει με ένα βασικό τραγούδι που έχουν σκοπό να ηχογραφήσουν (πολλές φορές ξεκινούν απλά με το ρυθμό, άλλες φορές με μια κιθάρα, πραγματικά εξαρτάται από το τραγούδι και τον καλλιτέχνη που θα συνεργαστούμε) και από κει και πέρα ο κάθε μουσικός φοράει ακουστικά και παίζει το κομμάτι, ακούγοντάς το παράλληλα. Αφού ηχογραφηθεί ο κάθε μουσικός, προστίθεται στο κομμάτι και στη συνέχεια ο επόμενος καλλιτέχνης που θα ηχογραφηθεί, ακούει τους προηγούμενους και παράλληλα τραγουδάει/ παίζει το ίδιο κομμάτι και αυτός. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με ένα απλό τραγούδι που «χτίζεται» με τις επόμενες ηχογραφήσεις από τους μουσικούς του κόσμου. Στο τέλος, μοντάρουμε το βίντεο και τον ήχο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το νόημα του κινήματος και ποια η επιρροή του;

Το κίνημα των Playing For Change χρησιμοποιεί την ενότητα της δύναμης που παρέχει η μουσική, για να διαδώσει το μήνυμα της ειρήνης, της ελπίδας και να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στον κόσμο που ζούμε. Για να το πετύχουμε αυτό, φέρνουμε κοντά μουσικούς από διαφορετικές φυλές, θρησκείες, διαφορετικά φύλα, διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε πόσο καλά μπορεί η ανθρώπινη φυλή να δουλέψει και να πετύχει ενωμένη, όταν βάλει στην άκρη τις όποιες προσωπικές διαφορές. Η αλήθεια είναι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά πράγματα, από αυτά που έχουμε να χωρίσουμε. Το κίνημα των PFC  αποτελείται από τα βίντεο του.

Έχετε συνεργαστεί ποτέ με Έλληνες καλλιτέχνες; Κι αν όχι, βρίσκεται κάτι τέτοιο στα μελλοντικά σας σχέδια;

Είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε σε πολλά μέρη και να ηχογραφήσουμε/ μαγνητοσκοπήσουμε πολλούς μουσικούς, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά άλλα μέρη για να επισκεφτούμε, ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στη λίστα μας και ελπίζουμε να καταφέρουμε σύντομα να βρεθούμε και εκεί. Ίσως όχι άμεσα, αλλά σίγουρα βρίσκεται στα πλάνα μας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας, όπως για παράδειγμα ο Μπόνο, ο Μανού Τσάο, ο Κιθ Ρίτσαρντς κ.ά.;

Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς σε όλον τον κόσμο και κάποιοι εξ αυτών τυγχάνει να είναι ευρέως γνωστοί. Όποιος μουσικός έχει συμμετάσχει σε κάποιο από τα βίντεο των PFC , ήρθε σε εμάς μέσω της φήμης του, ή μέσω φίλων μας μουσικών και φίλων του κινήματος γενικότερα. Όλοι τους παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της αποστολής μας να ενώσουμε και να εμπνεύσουμε τον κόσμο μέσα από τη μουσική.

Υπάρχουν άλλες δράσεις του κινήματος;

Ναι, η δημιουργία των «Τραγουδιών από όλον τον κόσμο» μας έδωσε το κίνητρο να φτιάξουμε μια μπάντα (Playing For Change Band), που έχει ως στόχο την παρουσίαση της αποστολής μας, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο. Μια μπάντα που αποτελείται από μουσικούς που συναντάμε σε αυτό το ταξίδι μας. Παράλληλα, ιδρύσαμε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό  (www.playingforchange.org) αφιερωμένο στο να χτίζει μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία για παιδιά, σε όλον τον κόσμο. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, αποσκοπούμε στο να δημιουργήσουμε ελπίδα και να δώσουμε έμπνευση αναφορικά με το μέλλον του πλανήτη.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο μήνυμα και το σκοπό σας;

Λαμβάνουμε μηνύματα κάθε μέρα σχετικά με το πως τα βίντεο μας έχουν αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, φέρνοντάς τους ελπίδα και έμπνευση. Οι άνθρωποι, όλοι θέλουμε να πιστέψουμε σε κάτι. Γιατί λοιπόν να μην πιστέψουμε στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και το να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος; Εμείς σε αυτό πιστεύουμε και θέλουμε απλώς να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Οπότε ας είμαστε εκεί ο καθένας για τον άλλον.

Πότε θα κυκλοφορήσει το καινούριο άλμπουμ σας; Θα θέλατε να μοιραστείτε μερικά από τα νέα σας τραγούδια;

Είμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε το νέο μας άλμπουμ και σειρά από βίντεο, υπό τον τίτλο «Άκου τη Μουσική», που θα περιλαμβάνει 12 νέα τραγούδια από όλον τον κόσμο, όπου πρωταγωνιστούν περισσότεροι από 200 μουσικοί, από 25 χώρες. Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν ζωντανά στις εκάστοτε τοποθεσίες. Μερικοί από τους μουσικούς που πρωταγωνιστούν είναι ο «Μπάντι Γκάι», μέλη των «Ντούμπι Μπράδερς», «Δρ. Τζον», «Τζακ Τζόνσον», «Πάουλα Φιούγκα», «Ουόρεν Χέινς» και «Τζον Ντένσμουρ». Δουλεύουμε πάνω σε αυτό το πρότζεκτ για περισσότερα από πέντε χρόνια, οπότε όπως καταλαβαίνετε ανυπομονούμε κι εμείς να το μοιραστούμε με όλους, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε το κίνημα των PFC  και να ενώσουμε με τη μουσική όλον τον κόσμο.

Πώς βιοπορίζονται οι καλλιτέχνες των PFC ;

Έχουμε βιντεοσκοπήσει εκατοντάδες μουσικούς από όλον τον κόσμο που έχουν διαφορετικές ζωές, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς ζουν παίζοντας μουσική στις τοπικές τους κοινότητες.

Αν μπορούσατε να μοιραστείτε μια ιστορία που σας «σημάδεψε», ποια θα ήταν αυτή;

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες που με έχουν σημαδέψει, ωστόσο εκείνο που με έχει σημαδέψει περισσότερο απ` όλα δεν είναι μια ιστορία. Είναι το γεγονός ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι μας λένε ότι τους βοηθάμε, τόσο περισσότερο αυτό μας βοηθάει κι εμάς. Είμαστε πραγματικά ΈΝΑ. Τα αδέρφια μας σε όλον τον κόσμο, μας εμπνέουν καθημερινά να προχωράμε μπροστά και να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε με τη μουσική το μήνυμα της ειρήνης, καθώς όταν ένας από εμάς υποφέρει, τότε υποφέρουμε όλοι μας. Όπως είπε και ο σπουδαίος Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζ., «η αδικία οπουδήποτε, αποτελεί απειλή για την δικαιοσύνη παντού».

Ποια είναι η ευχή των PFC για το 2018;

Μέσα από τη μουσική, τα βίντεο, τη μπάντα και την Οργάνωση των Playing For Change, ενώνουμε και υποστηρίζουμε καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της προσοχής περισσοτέρων από 250 εκ. ανθρώπων παγκοσμίως! Θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε το κίνημα σε όλη την υφήλιο και να δείξουμε πως ανεξαρτήτως με το πόσα πράγματα μας χωρίζουν στη ζωή, δεν είναι ποτέ τόσο δυνατά όσο αυτά που μας ενώνουν. Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts