Άδεια ελλιμενισμού αναζητεί το πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ «Sea-Eye» προκειμένου να αποβιβάσει τους περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες που διέδωσε  ανοιχτά των λιβυκών ακτών, τη Δευτέρα. Πρόκειται για το μοναδικό ιδιωτικό πλοίο που συνεχίζει τις έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο μεσούσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ ήδη, Ιταλία και Μάλτα αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό στο πλοίο, επικαλούμενες την έκτακτη υγειονομική  κατάσταση στο εσωτερικό τους.

Τη Δευτέρα, το σκάφος της ΜΚΟ διέσωσε  68 ανθρώπους που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με ένα ξύλινο πλεούμενο, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση. Μερικές ώρες αργότερα, επενέβη και πάλι, αυτή τη φορά για να διασώσει 82 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά και μία έγκυος.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Sea-Eye κατήγγειλε πως οι λιβυκές αρχές προσπάθησαν να εμπλακούν στην πρώτη επιχείρηση διάσωσης, λέγοντας πως ένα σκάφος με τη λιβυκή σημαία προσέγγισε το Alan Kurdi με μεγάλη ταχύτηρα και άνοιξε πυρ. Αυτό οδήγησε πολλούς μετανάστες να εγκαταλείψουν γρήγορα το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν, με πάνω από τους μισούς να βουτάνε μέσα στο νερό, ενώ πολλοί δεν φορούσαν καν σωσίβιο.

Κατά τη δεύτερη επιχείρηση, ένα ιταλικό σκάφος ανεφοδιασμού που είχε φθάσει πολύ πριν από το Alan Kurdi στη ζώνη διασώσεων αρνήθηκε να παραλάβει τους ναυαγούς, λέγοντας ότι έπρεπε να παραμείνει σε ετοιμότητα για την περίπτωση που χρειαζόταν να παρέμβει σε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η γερμανική οργάνωση.

Αναφέρει επίσης πως το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις διάσωσης στη θάλασσα να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω της τρέχουσας κατάστασης αποκλεισμού της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το Alan Kurdi επανήλθε στη ζώνη ερευνών και διάσωσης ανοικτά των λιβυκών ακτών το βράδυ της Κυριακής αφού είχε εγκαταλείψει σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα το ισπανικό λιμάνι όπου βρισκόταν εδώ και δύο μήνες για επισκευές.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γκόρντεν Ίσλερ, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο dpa, ότι το πλήρωμα είναι καλά προετοιμασμένο για τον νέο κορωνοϊό και ότι έχουν προβλέψει για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομονώσουν όποιον εμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τεστ για τον Covid-19.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια