Της Διαλεκτής Αγγελή (Εφ.Συν)

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ενοικιαζόμενων εργαζομένων της Icap Outsourcing Solutions, απασχολούμενων επί μακρόν σε διευθύνσεις της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους υπό το πρόσχημα της μείωσης των έργων που αναλαμβάνει η εργολαβική εταιρεία.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες, τα στοιχεία που φτάνουν στον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) κάνουν λόγο για περίπου 20 εργαζόμενους, εργολαβικούς στο σύνολό τους, που είδαν την πόρτα της εξόδου, με το μπαράζ των απολύσεων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση…

«Φτάνουν δε στο σημείο να λένε πως οι απολύσεις γίνονται τώρα για να μη στενοχωρηθεί ο κόσμος πριν τα Χριστούγεννα! Φαίνεται πως η πέτσα τους έχει χοντρύνει τόσο πολύ που έχουν χάσει ακόμη και το ταλέντο τους στα παραμύθια. Γιατί ποιος ρωτάει άραγε πώς θα κάνουν γιορτές μονογονεϊκές οικογένειες που η εργασία στην Τράπεζα ήταν το μόνο μέσο προς το ζην, οικογένειες με άρρωστους ανθρώπους που στέλνουν στην ανεργία, αλλά και άνθρωποι με δεκαετίες στην Τράπεζα που σε μια νύχτα κάποιοι αποφάσισαν πως δεν είναι πια χρήσιμοι» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ, ο οποίος μάλιστα σχολιάζει καυστικά ότι η τράπεζα απολύει κόσμο με βαθιά γνώση του αντικειμένου, εξειδίκευση και μακρόχρονη εμπειρία και στη θέση τους προσλαμβάνει νέα, φτηνά εργατικά χέρια ή ακριβοπληρωμένους εξωτερικούς «ειδικούς συνεργάτες».

«Η ICAP, όσες φορές έχουμε βρεθεί σε τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις ή στην Επιθεώρηση Εργασίας, ισχυρίζεται ότι είμαστε δικό της προσωπικό. Ωστόσο, όταν ο πελάτης -η Εθνική Τράπεζα εν προκειμένω- ζητάει διακοπή κάποιου έργου, η ICAP, αντί να μας μεταχειριστεί σαν προσωπικό της και να μας απορροφήσει σε κάποιο άλλο έργο, προχωράει σε απολύσεις, εξαντλώντας εκεί το “διευθυντικό της δικαίωμα”. Ουσιαστικά λοιπόν και όχι τυπικά δεν είναι ο πραγματικός μας εργοδότης, αλλά ο μεσάζοντας μεταξύ των εργαζομένων και της τράπεζας. Πρόκειται ξεκάθαρα για πάροχο εργατικού δυναμικού στην τράπεζα, προσωπικού με ελάχιστα μάλιστα εργασιακά δικαιώματα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ICAP Outsourcing, Γιώργος Καπετανάκης.

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα καταγγέλλει παράλληλα ότι η εργολαβική μετέρχεται εκβιασμούς -πιέζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν τα χαρτιά της απόλυσης, λέγοντας ότι αν δεν το κάνουν θα λάβουν πετσοκομμένη ή και καθόλου αποζημίωση- και καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εταιρείας.

O ΣΥΔΑΠΤΤ έχει ζητήσει συνάντηση με τον βοηθό γενικό διευθυντή προϊόντων λιανικής τραπεζικής και τον εκτελεστικό διευθυντή της ICAP Outsourcing Solutions προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, καλώντας παράλληλα σε γενική συνέλευση σήμερα στις 12.30 στο κτίριο της Πειραιώς 74.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια