«Libertad Pablo Hasel» ακούστηκε χθες σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας από τα στόματα χιλιάδων διαδηλωτών που βρήκαν στους δρόμους για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης που αυτές τις μέρες δικάστηκε στο πρόσωπο του καταλανού ράπερ, Πάμπλο Χασέλ, που τόλμησε με τους στίχους τους να στηλιτεύει την Μοναρχία και άλλες δομές τους κράτους, αλλά και να αναφέρει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ΕΤΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα η ραπ στοχοποιείται στην Ισπανία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 76 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μουσικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και δικηγόροι έχουν καταδικαστεί για  “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας” και καθύβριση της Μοναρχίας

9μήνες… φυλακή (!)

9 μήνες φυλακή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχο τον ράπερ. Πάμπλο Χασέλ. για προσβολή της ισπανικής μοναρχίας και των ειδικών δυνάμεων μέσω των στίχων των τραγουδιών του. «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» έγραψε ο ίδιος ο ράπερ που έχει συνηθίσει στο κυνήγι μαγισσών, καθώς και το 2014 είχε πάλι καταδικαστεί για τον ίδιο λόγο σε 2 χρόνια φυλάκισης. Τότε άσκησε έφεση και δεν αναγκάστηκε να κάνει την ποινή του, αλλά σήμερα οι αρχές του δίνουν διορία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να μπει… στη φυλακή.

Χθες το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμου των πόλεων της Ισπανίας ζητώντας «Λευτεριά στον Πάμπλο Χασέλ».

Η ραπ στο σκαμνί

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα η ραπ στοχοποιείται. Το 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης καταδίκασε σε 3,5 χρόνια χωρίς αναστολή τον ράπερ Valtonyc από τη Μαγιόρκα, λόγω του ότι με τα τραγούδια του στηλίτευε την αστυνομία, τη μοναρχία κα τους διεφθαρμένους πολιτικούς, ενώ επιπλέον κατηγορείται για ωραιοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η ΕΤΑ και η Grapo.  Σε έναν από τους επίμαχους στίχους ο καλλιτέχνης έγραφε: “Αν πω ζήτω η ΕΤΑ με μπουζουριάζουν, αν είσαι πουτάνας γιος σαν τον Urdangarin, όχι”.

Επίσης και το συγκρότημα La Insurgencia είχε πριν χρόνια καταδικαστεί πρωτόδικα σε δυο χρόνια φυλάκισης, καθώς χαρακτήρισε ως αντιφασιστική την διαλυμένη πλέον ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση Grapo.

Οι διώξεις αυτές έχουν ως θεσμικό τους υπόβαθρο τόσο την νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία όσο και το λεγόμενο “Νόμο περί προστασίας των πολιτών”, γνωστότερος ως “Νόμος-φίμωτρο”, αμφότερα ψηφισμένα από τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις του Μαριάνο Ραχόι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 76 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μουσικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και δικηγόροι έχουν καταδικαστεί για “Περιύβριση των θυμάτων” και “Ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”, με βάσει τις αναρτήσεις τους στο Twitter. O αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος χρόνο με το χρόνο, ενώ όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία, Estebán Beltrán, οι κατηγορίες περί “ωραιοποίησης” αφορούν οργανώσεις που δεν υφίστανται πλέον.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]