Πορεία μετά μουσικής διοργανώνει την Κυριακή στις 12.00 η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων. Με κεντρικό σύνθημα-ερώτημα “Μένω Εξάρχεια, είναι έγκλημα;” η συλλογικότητα καλεί σε πορεία με τραγούδια στους δρόμους της γειτονιάς, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που έχει η περιοχή από το κράτος, αλλά και να υπενθυμίσει ότι τα Εξάρχεια “έχουν ομορφιά, έχουν ζωή και μια πραγματικότητα που φωνάζει την αλήθεια”.

“Γυρίζουμε την πλάτη στις εικόνες τρόμου που τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν και την κατασταλτική δράση του κράτους. Η ομορφιά δεν ανθίζει μέσα στον φόβο, η ζωή δεν ανασαίνει μέσα στα δακρυγόνα, η πραγματικότητα δεν φτιάχνεται με ψέματα”, τονίζουν οι κάτοικοι και χαρακτηρίζουν υποχρέωσή τους να μη σωπάσουν μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις.

Τους τελευταίους μήνες στα Εξάρχεια έχει γίνει σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία την εκκένωση καταλήψεων αλληλεγγύης σε οικογένειες προσφύγων. Παράλληλα έχουν στρατοπεδεύσει από άκρη σ’ άκρη στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που ενοχλούν και παρενοχλούν τους κατοίκους και επισκέπτες της.

Λίγα μέτρα παραπέρα από τις διμοιρίες ΜΑΤ, η εγκληματικότητα μαίνεται ανεξέλεγκτη. Τα σπασμένα τζάμια στα πεζοδρόμια μαρτυρούν τις συνεχόμενες κλοπές σε αυτοκίνητα, ενώ πλέον καθημερινό φαινόμενο αποτελούν και οι διαρρήξεις σε σπίτια.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην πλατεία, όπου κυριαρχούν οι μαφίες ναρκωτικών. Η αστυνομία όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αλλά διαλύει και τις προσπάθειες κατοίκων και καταστηματαρχών, όπως συνέβη με το τετραήμερο φεστιβάλ “Τα ωραία Εξάρχεια” που διεξαγόταν πάνω στην πλατεία.

Ταυτόχρονα οι δημόσιες υποδομές μένουν ασυντήρητες, διαλυμένες και εγκαταλελειμμένες. “Δώστε λεφτά για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και όχι για την τουριστικοποίησή της”, είναι το μήνυμα των κατοίκων που θίγουν το φαινόμενο των μαζικών αγορών ακινήτων από μεγαλοεπιχειρηματίες και την έξωσή τους στο όνομα του Airbnb.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων αντιδρά με κινητοποίηση που φέρει όλα τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής και απευθύνει κάλεσμα σε όλες και όλους να δώσουν το παρών. Παράλληλα προτρέπει τους κατοίκους να πάρουν κόκκινες σημαίες από τον χώρο της και να τις κρεμάσουν στα μπαλκόνια τους.

Η πορεία θα ξεκινήσει από τον χώρο της Πρωτοβουλίας στην οδό Καλλιδρομίου 50 στις 12.00.

 

 

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας

Βγαίνουμε από τα σπίτια μας (πριν μας πετάξουν έξω)

για τα Εξάρχεια της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης

Εχθρός δεν είναι ο γείτονάς μας

Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι

Να φύγει η ένστολη φρουρά

Σας καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 03/11 στις 12.00 στην Καλλιδρομίου 50

για μια μουσική πορεία στους δρόμους της γειτονιάς

κρεμάμε στα μπαλκόνια μας τις κόκκινες σημαίες

και τραγουδάμε

Ζούμε και δρούμε στα Εξάρχεια και δεν είναι έγκλημα!

Με τη συμμετοχή της Χορωδίας Εξαρχείων

 

Το κείμενο της συλλογικότητας, που αναλύει την κατάσταση στην περιοχή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια