Του Αργύρη Παναγόπουλου – Αυγή

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα μετά από τις ισχυρές πιέσεις του Μπλόκου της Αριστεράς και του Πορτογαλικού ΚΚ συμφώνησε να προχωρήσει «σε έκτακτη αύξηση κατά 10 ευρώ στις συντάξεις έως 658,2 ευρώ αμέσως μετά από τον πρώτο μήνα που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος προϋπολογισμός για το 2020», μετά από την άνοδο κατά 0,7% που πραγματοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου για όλους τους συνταξιούχους για την αναπλήρωση της αγοραστικής αξίας από την άνοδο του πληθωρισμού. Οι πιέσεις των δύο κομμάτων  της Αριστεράς και του δεξιού PDS, ανάγκασαν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόστα να αποδεχθεί και τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 6% από τ0 13%.

Η κυβέρνηση Κόστα αποφάσισε να προσφέρει 4.827 ευρώ σε όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τις παραθαλάσσιες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας και μεταφερθούν για να εργαστούν στις αραιοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας. Η κυβέρνηση θα προσφέρει 426 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επιστροφή των κατοίκων στην ενδοχώρα προσφέροντας οικονομικά κίνητρα, ενώ με ένα δεύτερο πρόγραμμα 665 εκατ. ευρώ στοχεύει στη δημιουργία τουλάχιστον 4.200 νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, εκ των οποίων 240 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από κοινοτικά προγράμματα για τη δημιουργία 3.800 θέσεων εργασίας.

Τα δύο κόμματα της Αριστεράς είχαν απέχει κατά την πρώτη ψηφοφορία για την ψήφιση του προϋπολογισμού, προειδοποιώντας την κυβέρνηση του Κόστα ότι περιμένουν να κάνει ορισμένες βελτιώσεις, με άξονα την αύξηση του κατώτατου μισθού, την καταπολέμηση της φτώχειας στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τη μείωση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, την προστασία του περιβάλλοντος και τη στήριξη των ατόμων με διανοητικά προβλήματα, για να διευκολύνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να περάσει τον προϋπολογισμό.

Ο Κόστα υποστηρίζει ότι κατέθεσε τον καλύτερο προϋπολογισμό της τελευταίας 5ετίας, αλλά η συντονίστρια του Μπλόκου Καταρίνα Μαρτίνς εκτιμά ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια», γιατί δεν προβλέπεται μια ικανοποιητική διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους, η διευθέτηση του καθεστώτος των άτυπων εργαζόμενων και δεν προβλέπονται επενδύσεις για να στηρίξουν το δικαίωμα της κατοικίας. ΄

«Η μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα αποκτήσουν επιπλέον διαθέσιμα εισοδήματα 175 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η Μαρτίνς καταγγέλλοντας την υποκριτική στάση της δεξιάς, που είχε κάνει την αύξηση στην ΦΠΑ και προτείνει σήμερα τη μείωσή του, όπως και των σοσιαλιστών, που είχαν ψηφίσει κατά τις αύξησής του και σήμερα αρνούνται να ψηφίσουν τη μείωσή του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια