Παρά το πραξικόπημα, την κρατική καταστολή και τους τόνους συκοφαντίας, ο λαός της Βολιβίας εξακολουθεί σε σημαντικό βαθμό να στηρίζει την πολιτική του Έβο Μοράλες, ποσοστό που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στο β’ γύρο των εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε τοπικό ΜΜΕ, το “Κίνημα για το Σοσιαλισμό” (MAS), του αυτοεξόριστου προέδρου Μοράλες, έρχεται με διαφορά πρώτο, συγκεντρώνοντας 20,7% των προτιμήσεων κι αυτό ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο θα επιλέξει τελικά να κατεβάσει.

Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος, Ζανίνε Ανιές, που ήρθε στην εξουσία με τη στήριξη των ΗΠΑ, συγκεντρώνει το 15,7% των απαντήσεων, κι ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλος Μέσα, ο επιχειρηματίας Μάρκο Πουμάρι με 8,2%, ενώ ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα, δεν ξεπερνάει το 6,9%.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μόνο 47,1% των ερωτηθέντων απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υποψήφιο του MAS, που σημαίνει πιθανότητες αυξημένης υποστήριξης στο β’ γύρο.

Τη Δευτέρα αναμένεται η προκήρυξη εκλογών από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βολιβίας, ενώ ο Μοράλες πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι η επιλογή προεδρικού υποψηφίου του MAS θα γίνει στις 19 Γενάρη.

Η αντιπολίτευση έχει θορυβηθεί από τη δυναμική του MAS, το οποίο επί του παρόντος αδυνατεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού με νομιμοφανείς έστω διαδικασίες, κι έτσι η Ζανίνε Ανιές έχει συγκαλέσει “συνάντηση κορυφής πολιτικών ηγετών”, με την οποία ελπίζει να υπάρξει κοινός υποψήφιος ενάντια στους σοσιαλιστές. “Δε θέλουμε διασπορά ψήφων, δε θέλουμε ό,τι έγινε στις 20 Οκτώβρη”, πρόσθεσε η Ανιές, αναφερόμενη στην εκλογική νίκη του Μοράλες στην αναμέτρηση εκείνης της μέρας, που αμφισβητήθηκε με πλαστά στοιχεία από την αντιπολίτευση, η οποία υποκίνησε ταραχές εναντίον της κυβέρνησης, ως προεόρτια του πραξικοπήματος.
Με πληροφορίες από telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X