Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπροστά σε μια κομμουνιστική επανάσταση.
Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ’ αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους.
Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Με αυτά τα λόγια-μήνυμα κλείνει το κομμουνιστικό μανιφέστο των Κάρλ Μάρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο της κομμουνιστικής ιδεολογίας παγκοσμίως.

Οι προλετάριοι επαναστάτες της Κούβας πριν από αρκετά χρόνια, κέρδισαν την ελευθερία τους κάνοντας τις κυρίαρχες τάξεις να τρέμουν μπροστά στην επανάσταση…

Αυτή η επανάσταση πέτυχε γιατί όντως δεν είχαν να χάσουν τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες τους. Γι’αυτό ακριβώς και πολεμήθηκε τόσο σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, με οικονομικούς αποκλεισμούς, εμπάργκο, απαγορεύσεις, προσπάθειες στρατιωτικών επιχειρήσεων από ξένες χώρες και πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας του ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Η Κούβα μετά την επανάσταση άρχισε να αλλάζει σε πολλά. Από μια χώρα που οι ΗΠΑ είχαν μετατρέψει σε παράδεισο για τις παράνομες δραστηριότητες της αμερικανικής μαφίας άρχισε να γίνεται μια χώρα πρότυπο για όλο τον κόσμο και ειδικά στον ιατρικό τομέα.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, η Κούβα ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα – από τα πολλά που θα ακολουθήσουν- με αποστολές ιατρικού προσωπικού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Το αποτέλεσμα αυτών των αποστολών, ήταν η δημιουργία ενός δικτύου πλήρως καταρτισμένου ιατρικού προσωπικού, που θα δρούσε στην Κούβα και όπου αλλού υπήρχε η ιατρική ανάγκη.

Στα μέσα της δεκαετίας 2000-2010, η χώρα διέθετε πάνω από 30 χιλιάδες εργαζομένους γιατρούς και νοσηλευτές, σε πάνω από 100 χώρες.

Περνώντας τα χρόνια, η Κούβα άρχισε εκτός από το στέλνει ιατρική βοήθεια, όπου υπήρχε ανάγκη και να εκπαιδεύει νέο ιατρικό προσωπικό.

Σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η Κούβα προσφέρει δωρεάν και άκρως ποιοτική εκπαίδευση στον ιατρικό τομέα και αυτό είναι που έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους και νέες -ανάμεσα τους και αμερικανοί- να θέλουν να ακολουθήσουν τις ιατρικές σπουδές τους στη σχολή ELAM (Escuela Latinoamericana de Medicina) η οποία ιδρύθηκε το 1998 από τον Φιντέλ Κάστρο και εκπαιδεύει χιλιάδες νέους γιατρούς, που οι πληροφορίες αναφέρουν, πως στις μέρες μας είναι πάνω από 15 χιλιάδες εκπαιδευόμενοι γιατροί από 90+ διαφορετικές χώρες.

Η Σχολή παρέχει σε όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως, δωρεάν δίδακτρα και διαμονή, καθώς και μηνιαίο εισόδημα για την κάλυψη των βασικών αναγκών, καθώς αρκετοί φοιτητές προέρχονται από μεσαία και χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα των χωρών καταγωγής τους. Ένας ακόμη σκοπός της σχολής – από τους πιο σημαντικούς για έναν η μία γιατρό- εκτός από τη σωστή ιατρική εκπαίδευση είναι και η “εκπαίδευση” σε ένα από τα σημαντικότερα αγαθά, την αλληλεγγύη. Και αυτή η αλληλεγγύη, αυτών των ανθρώπων – γιατρών, είναι που στις μέρες μας έχει συγκινήσει σχεδόν όλο τον πλανήτη, γιατί οι γιατροί της επανάστασης είναι εκεί έξω και είναι εκεί για όλους.

Κλείνοντας θεωρώ σημαντικό να αναφέρω,πως η έμπνευση για το συγκεκριμένο άρθρο, ήρθε από τα λόγια μίας ανάρτησης που διάβασα στο Facebook και αναφέρει τα εξής:

Όταν μια χώρα μεγαλώνει διαφορετικά τα παιδιά της
Εκπαιδεύει διαφορετικά τα παιδιά της
Τα μαθαίνει να απλώνουν το χέρι σε όποιον έχει ανάγκη, ακόμα και σε αυτούς που τα πολέμησαν, που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν, να ζήσουν διαφορετικά
Τότε μια χώρα βγάζει τέτοια παιδιά.

Σύντροφοι στη ζωή
Ευχαριστούμε Κούβα
Β.Τ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια