Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου είχε διώξει στα τέλη του 2018 πάνω από 9000 Κουβανούς γιατρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων δούλευαν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς σοβαρές υποδομές υγείας

Μπορεί στη Λατινική Αμερική τα κρούσματα της πανδημίας να είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, τα συστήματα υγείας τους ωστόσο πολύ δύσκολα μπορούν να αντέξουν σε μια μαζική έξαρση του ιού. Μία μετά την άλλη χώρες της περιοχές στρέφουν το βλέμμα τους προς την Κούβα, ακόμα και κυβερνήσεις ανοιχτά εχθρικές όχι μόνο προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά και τους Κουβανούς γιατρούς. Το πιο διαβόητο παράδειγμα είναι φυσικά η Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου είχε διώξει στα τέλη του 2018 9000 Κουβανούς γιατρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων δούλευαν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς σοβαρές υποδομές υγείας. Η απόλυσή τους συνοδεύτηκε από συκοφαντίες για “καταναγκαστική εργασία” και “κομμουνιστική προπαγάνδα”, ενάμιση χρόνο μετά όμως η κυβέρνηση προαναγγέλει ότι 1800 γιατροί που δεν είχαν επιστρέψει στο μεταξύ στην πατρίδα τους, έχουν δικαίωμα να επαναπροσληφθούν, αν και υπογράμμισε ότι στις προσλήψεις θα προτιμηθούν σε πρώτη φάση Βραζιλιάνοι υπήκοοι. Τελειόφοιτοι φοιτητές ιατρικής θα συμμετάσχουν επίσης στη μάχη κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου υγείας.

Οι Κουβανοί γιατροί στο εξωτερικό ανέρχονται στις 50.000 και βρίσκονται σε πάνω από 60 χώρες. Εξάγεται επίσης και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα φτάσουν στη χώρα του ως και 100 Κουβανοί νοσηλευτές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια