Τα φαινόμενα ρατσιστικών εκδηλώσεων στα ευρωπαϊκά γήπεδα μόνο μεμονωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και η Γερμανία δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Τελευταίο κρούσμα, οι εμετικές επιθέσεις της ιστορικής ομάδας Σάλκε 04 κατά του 22χρονου Jordan Torunarigha, παίκτη της Χέρτα Βερολίνου, στη διάρκεια αναμέτρησης κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων στις 4 Φλεβάρη.

Μερίδα οπαδών της Σάλκε προσέβαλε τον παίκτη με ρατσιστικά σχόλια, με κάποιους να προβαίνουν σε κινήσεις πιθήκου. O παίκτης αναστατώθηκε φανερά από τη χυδαία επίθεση, με τον προπονητή της Χέρτα, Γιούργκεν Κλίνσμαν, να θεωρεί πως ο διαιτητής έπρεπε να λάβει υπόψη την ψυχική κατάσταση του Torunarigha όταν του έβγαζε κόκκινη κάρτα.

Παρότι δεν έχει βρεθεί οπτικοακουστικό υλικό που να αποδεικνύει το συμβάν, το αθλητικό δικαστήριο της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης (DFB), επέβαλλε την Τρίτη πρόστιμο 50000 στη Σάλκε για τη συμπεριφορά των οπαδών της, ενώ η επιτροπή ελέγχου της Ένωσης προειδοποίησε την ομάδα του Γκελζενκίρχεν πως σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρξουν παραπέρα κυρώσεις. Το δικαστήριο βασίστηκε στις καταθέσεις του ίδιου του θιγόμενου ποδοσφαιριστή, όσο και των συμπαικτών του, κρίνοντας τις ως αξιόπιστες. Η διοίκηση της Σάλκε δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση και έχει εντοπίσει την ομάδα οπαδών από την οποία προήλθαν οι ρατσιστικές επιθέσεις.

Το θέμα διερευνά και η αστυνομία, κατόπιν μήνυσης κατ’ αγνώστων που υπέβαλε ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος είναι Γερμανός πολίτης με πατέρα μετανάστη από τη Νιγηρία, επίσης παλαίμαχο των γηπεδών.

Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια