Γράφει ο Λάμπρος Τσουκνίδας (Αυγή)

Ποτέ άλλοτε τα τελευταία πολλά χρόνια η δημόσια υγεία και η οικονομία δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένες όσο σήμερα. Η πανδημία έχει μπλοκάρει την οικονομική δραστηριότητα και το απρόσμενο οικονομικό lockdown με τη σειρά του γεννά νέα, διαφορετικής φύσης, προβλήματα υγείας. Διεθνώς, οι δείκτες προειδοποιούν για αύξηση της κατάθλιψης, της καταφυγής σε εξαρτησιογόνες ουσίες (και μάλιστα από νεότερες ηλικίες), ακόμα και των αυτοκτονιών.

Η ανασφάλεια για την απροσδιόριστη ακόμα επόμενη μέρα, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη φτωχοποίηση στην οποία οδηγεί η επιμελής έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης μικρομεσαίων και εργαζομένων παράγουν ψυχοσωματικές παρενέργειες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπα τα συστήματα Υγείας των ανεπτυγμένων δυτικών οικονομιών και της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο γιατί πρέπει να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα περίθαλψης αλλά και ασφάλισης – σε πείσμα κάθε θιασώτη επικίνδυνων, και για την υγεία, νεοφιλελεύθερων ιδοεληψιών όπως είναι αυτές, που κατατρύχουν την ελληνική Δεξιά αλλά και το ακραίο Κέντρο.

Για να αποφευχθούν και αυτού του είδους τα χειρότερα, απαιτείται από τώρα ένα συνεκτικό σχέδιο που να συνδυάζει την αδιαπραγμάτευτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και την επανεκκίνηση της οικονομίας με διασφάλιση της εργασίας ιδίως όσων… είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους (τι διατύπωση κι αυτή του Μητσοτάκη!). Το πρόβλημα μ’ αυτή την κυβέρνηση είναι ότι, εκτός από νεοφιλελεύθερα ιδεοληπτική και εκ πεποιθήσεως αυταρχική, επιδεικνύει ανησυχητικά δείγματα διαχειριστικής ανεπάρκειας – εκτός όταν πρόκειται για απευθείας κρυφές αναθέσεις βεβαίως…

Παραμύθιασαν τον κόσμο με τις εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, δείγμα επικοινωνίας με κοντά ποδάρια, χωρίς να φτιάξουν ένα πραγματικό σχέδιο βάσει των πραγματικών (και ελάχιστων) διαθέσιμων δόσεων. Τουλάχιστον, ας αντιγράψουν έναν σωστό σχεδιασμό από αυτούς που κάνουν οι ξένοι για να σώσουν τις ζωές και να επανεκκινήσουν την οικονομία. Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών συνέταξε ήδη λίστα με όσους θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αμέσως μετά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους, ιδίως όσους είναι στους οίκους ευγηρίας. Προηγούνται οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και στη διατροφική αλυσίδα (από την παραγωγή μέχρι τα σούπερ μάρκετ), οι εκπαιδευτικοί και έπονται όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή αγαθών απαραίτητων για τη λειτουργία της οικονομίας και της ίδιας της ζωής μας και οι οποίοι δεν μπορούν να δουλέψουν από μακριά. Σχέδια υπάρχουν. Κυβέρνηση;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια