Την περασμένη Κυριακή (4/4), δύο ψαράδικα, το “Αντώνιος Βεκρής” και ο “Καπετάν Νικήτας”, έβαλαν πλώρη για τη βορινή παραλία της Βλυχάδας στην Αμοργό.

Μια τεράστια έκταση, από την ακτή μέχρι ψηλότερα, στο ρέμα που φτάνει στην περιοχή ήταν γεμάτη από σκουπίδια. Πλαστικά, αλιευτικά εργαλεία, σχοινιά, λάστιχα ακόμα και ένα ψυγείο είχαν κατακλύσει την παραλία, μετατρέποντάς τη σε χωματερή.

Εκτός από τα πολύ μεγάλα αντικείμενα, οι ψαράδες της Αμοργού φόρτωσαν πάνω από 150 σακούλες με πλαστικά και 10 σακούλες με δίχτυα και σχοινιά. Όσα σκουπίδια συγκέντρωσαν μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Καταπόλων κι από εκεί οδηγήθηκαν σε συνεργασία με την πρωτοβουλία ΕΝΑΛΕΙΑ, σε ειδική ανακύκλωση.

Η ΕΝΑΛΕΙΑ είναι ένας οργανισμός που εκπαιδεύει μεταξύ άλλων τους επαγγελματίες ψαράδες να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, ενώ ψαρεύουν λιγότερα ψάρια, εξασφαλίζοντας ότι τα αποθέματα των ψαριών παραμένουν σε υγιή επίπεδα, ενημερώνοντάς τους για τεχνικές βιώσιμης αλιείας όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός.

Για την πρωτοβουλία των ψαράδων στην Αμοργό μας είχε μιλήσει ο Μιχάλης Κρόσμαν. Ένας άνθρωπος από τη Γερμανία που ήρθε το ‘80 στα 20 του στο νησί, ερωτεύτηκε την απλότητα του τρόπου ζωής κι έμεινε για πάντα.

Στόχος της πρωτοβουλίας που φέρει το όνομα Αμοργόραμα ήταν να σταματήσει το ψάρεμα για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, περίοδο που αναπαράγονται τα ψάρια. Αντ’ αυτού προτεινόταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, να πηγαίνουν οι ψαράδες στις βόρειες και προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα παραλίες της Αμοργού, όπου συσσωρεύονται όλα τα σκουπίδια μετά τις φουρτούνες του χειμώνα, και να τα μαζεύουν. Όπερ και εγένετο.

Όπως ενημερώνει το Αμοργόραμα το μάζεμα των σκουπιδιών στη Βλυχάδα ήταν μόνο η αρχή. Θ’ ακολουθήσει μια σειρά από δράσεις ακόμη για τις οποίες θα μας ενημερώνει η πρωτοβουλία των ψαράδων μέσα από τη σελίδα της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια