Εδώ και αρκετό καιρό, η κοινωνική πραγματικότητα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς με γνωρίσματά της την βία, την κρατική καταστολή και τα νομοσχέδια που περνάνε εν μια νυκτί την στιγμή μιας παγκόσμιας πανδημίας με τον κόσμο να αδυνατεί να αντιδράσει.

Στην χώρα που ο πολιτισμός γεννήθηκε, τώρα έρχεται να απαξιωθεί με τον χειρότερο τροπο ενώ παράλληλα ισοπεδώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με τα ιστορικά κεκτημένα μιας ολόκληρης γενιάς. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η εκπαίδευση χρειάζεται καθεστώς αστυνομοκρατίας για να «σωθεί», με τους φοιτητές να φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη.

Στα πλαίσια αυτών των σκέψεων συνομιλήσαμε με τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου, που εδώ και αρκετό καιρό αντιδρούν στο νόμο και τις αποφάσεις «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» με δράσεις, παίρνοντας έτσι θέση στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Μας περιγράφουν την πραγματικότητα έτσι όπως την βλέπουν από τα δικά τους μάτια, η οποία φαίνεται να έχει τις ευλογίες της υπάρχουσας κυβέρνησης.

Πείτε μας λίγα λόγια για την κατάσταση που βιώνετε ως φοιτητές τον τελευταίο ένα χρόνο από τις αλλαγές που έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας;

Μέσα σε έναν χρόνο, λόγω των συνεχών τηλεδιασκέψεων, η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει αλλοιωθεί. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκμάθηση. Παρά τη θέλησή μας, αυτό που βιώνουμε είναι η έλλειψη βασικών πόρων και υποδομών, η συνεχής υποβάθμιση της ακαδημαϊκής μας ελευθερίας και η ασυμφωνία λόγων και πράξεων απο την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων;

Ο νέος νόμος προβλέπει βαθιά αντισυνταγματικές πρακτικές. Η σύγχρονη ιστορία στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η ΕΛ.ΑΣ παραβιάζει κάθε ανθρωπιστικό και δημοκρατικό αξίωμα όταν αναλαμβάνει εξουσιαστικά καθήκοντα. Δεν ανεχόμαστε καθεστώτα υποβολής, καταστολής και αυθαιρεσίας σε κανέναν εκπαιδευτικό χώρο, ιδιαίτερα σε χώρους που η ελευθερία κατακτήθηκε με αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος, αγώνες απ’ το 1973 έως σήμερα.

Ένα ομοίωμα ματατζή στην είσοδο του πανεπιστημίου, του σχολείου, του νοσοκομείου, του σουπερμάρκετ, στην πλατεία της πόλης.

Ποια προβλήματα πρακτικά κληθήκατε να αντιμετωπίσετε ως φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου;

Προβλήματα καλλιτεχνικών Σχολών, αποδεδειγμένα, δεν αφορούν την Κυβέρνηση. Πέρα απ’ την έλλειψη χρηματοδότησης για τους Ακαδημαϊκούς χώρους, τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την υγειονομική προστασία στα Πανεπιστήμια, βιώνουμε και ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι την απαράδεκτη υποβάθμιση της Τέχνης και την συγκάλυψη εγκληματικών για την Τέχνη ανθρώπων απο Κυβερνητικά πρόσωπα. Άδικα, καλούμαστε να καλύψουμε ολομόναχοι κάθε τέτοια έλλειψη και να διατηρήσουμε την επιβίωση και την ορθή λειτουργεία των Σπουδών μας.

Ψωμί παιδεία ελευθερία, δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ στην σημερινή κατάσταση;

Το σύνθημα των αγώνων του Πολυτεχνείου θα διατηρείται όσο τα δίκαια λαϊκά αιτήματα των εργαζομένων, των φοιτητών και των μαχόμενων πολιτών δεν εκπληρώνονται. Η οικονομική και υγειονομική ανασφάλεια, η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας εξουθενώνει τα αγωνιζόμενα σώματά μας, αλλά όχι την ανυπότακτη σκέψη μας. Ψωμί για κάθε στόμα, Παιδεία σε κάθε χώρα, Ελευθερία λόγου, σκέψης και έκφρασης!

Η κατάληψη και η αποχή με σιωπή όπως και οι υπόλοιπες δράσεις σας ήταν ένας τρόπος να αντιδράσετε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων σας;

Ήταν τρόπος αντίδρασης, μέσο ενημέρωσης, πράξη αλληλεγγύης σε κάθε αγωνιζόμενο Φοιτητικό Σύλλογο. Οι ανοιχτές δράσεις μας, μέσω των οποίων προσπαθούμε να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε, απευθύνονται σε κάθε μαθητή, φοιτητή και εκπαιδευτικό, σε κάθε αλληλέγγυο πολίτη. Καλούμε την κοινωνία σε συσπείρωση και αντίσταση!

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα – δράση – όραμα που θα πράξετε από δω και πέρα;

Το όραμά μας είναι η μαζική κινητοποίηση και η δημιουργία Κέντρων Αγώνα σε κάθε τμήμα κάθε Πανεπιστημίου της χώρας. Η Κυβέρνηση επιλέγει να μην μας ακούει, εμείς επιλέγουμε να διεκδικούμε τις φωνές μας, ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία, χωρίς επιβολή. Κάθε μας δράση εκπέμπει τη στάση μας : “ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ “ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ”, ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ”.

Ποια είναι η δική σας απάντηση απέναντι σε αυτούς τους νόμους που θεσπίστηκαν για σας αλλά χωρίς εσάς από την σημερινή κυβέρνηση;

Την απάντησή μας την δείχνουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Η απάντηση βρίσκεται στα κείμενα που συνεχώς προωθούμε και στις φωνές μας που αντηχούνε στους δρόμους. Η απάντησή μας βρίσκεται στις πράξεις μας, στο Κέντρο Αγώνα. Βρίσκεται στα συνθήματα και στην αντίστασή μας. Δεν θα αφήσουμε ο νόμος αυτός να μπει στις σχολές μας. Στις σχολές θα μπούνε οι Φοιτητές.

Έχετε λάβει στήριξη σε θεσμικό επίπεδο;

Μπορούμε να πούμε πως μία μεγάλη μερίδα των καθηγητών έχει εκφράσει ανοιχτά και έμπρακτα την στήριξή της στον δίκαιο αγώνα μας και αυτό δίνει ιδιάιτερη δύναμη και αισιοδοξία. Παρόλ’ αυτά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να δηλώσουμε πως υπάρχει μηδενική ανταπόκριση από την Πρυτανεία του Πανεπστημίου μας παρά τις υπέρογκες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε και έχοντας αποστείλει τα αιτήματά μας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια