Όταν ολοκλήρωσε τη μεγάλη και σπουδαία του καριέρα στο μπάσκετ το 2016, ο Κόμπι Μπράιαντ έγραψε μία επιστολή προς τον 17χρονο εαυτό του. Με αφορμή τον θάνατό του, την αναδημοσιεύουμε.

Η επιστολή

Αγαπητέ μου 17χρονε εαυτέ,

Όταν αύριο γίνει πραγματικότητα το όνειρό σου με τους Λέικερς, θα πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο που θα επενδύσεις στο μέλλον της οικογένειας και των παιδιών σου. Αυτό ακούγεται απλό και πολύ εύκολο, αλλά πάρε λίγο χρόνο για να το σκεφτείς περισσότερο.

Είπα ΕΠΕΝΔΥΣΕ.

Δεν είπα ΔΩΣΕ.

Άσε με να σου εξηγήσω.

Καθαρά το να δίνεις υλικά πράγματα στους αδελφούς και τους φίλους σου μπορεί να ακούγεται ως μία σωστή απόφαση. Τους αγαπάς και είναι πάντα δίπλα σου όταν μεγαλώνεις, γι’ αυτό είναι σωστό να μοιράζονται την επιτυχία σου και ό,τι άλλο έρχεται. Γι’ αυτό, τους παίρνεις ένα αυτοκίνητο, ένα μεγάλο σπίτι, πληρώνεις τους λογαριασμούς τους. Θέλεις να ζουν μία όμορφη και άνετη ζωή, έτσι;

Αλλά θα έρθει η ημέρα που θα καταλάβεις πως όσο πίστευες ότι έκανες το σωστό, ουσιαστικά τους κρατούσες σε απόσταση.

Θα καταλάβεις ότι τους φρόντιζες γιατί ΕΣΥ αισθανόσουν καλά, ΕΣΥ ήσουν χαρούμενος, βλέποντάς τους να χαμογελούν και αυτό είναι τρομερά εγωιστικό από τη μεριά σου. Όταν ήσουν ικανοποιημένος με τον εαυτό σου, τότε αργά-αργά τους έτρωγες τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Απλά πρόσθετες υλικά αγαθά στις ζωές τους, όμως αφαιρούσες τα πιο πολύτιμα δώρα: Ανεξαρτησία και ανάπτυξη.

Καταλαβαίνω πως θα είσαι ο επικεφαλής της οικογένειας και γι’ αυτό θα πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, ακόμη κι αν οι αδελφοί και φίλοι σου δεν το καταλαβαίνουν εγκαίρως. Επένδυσε στο μέλλον τους και μην δίνεις απλά.

Χρησιμοποίησε την επιτυχία, τον πλούτο και την επιρροή σου για να τους βάλεις στην καλύτερη θέση και να καταλάβουν το όνειρό τους, βρίσκοντας και τον αληθινό τους σκοπό. Βάλτους μέσω του σχολείου, προετοίμασέ τους για τις συνεντεύξεις για δουλειά και να τους βοηθήσεις να γίνουν ηγέτες των δικών τους δικαιωμάτων. Κράτησέ τους στο ίδιο επίπεδο της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, που πήγαν εσένα εκεί και θέλεις να βρεθούν και εκείνοι.

Σου γράφω τώρα για να ξεκινήσεις αμέσως τη διαδικασία και για να μην έρθεις αντιμέτωπος με την καρδιά και να πολεμάς να τους απογαλακτίσεις από την εξάρτησή τους. Η εξάρτηση αυτή τους οδηγεί στο θυμό, δυσαρέσκεια και ζήλεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου και εσένα.

Όσο περνάει ο χρόνος, τους βλέπεις να αναπτύσσονται ανεξάρτητοι, να έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες, να ζουν τις ζωές τους και η σχέση σου με όλους θα είναι καλύτερη. Θα μπορούσα να σου γράψω πολλά περισσότερα, αλλά στα 17, ξέρω ότι δεν μπορείς να προσέξεις αυτό που πρέπει μέσα σε 2.000 λέξεις.

Την επόμενη φορά που θα σου γράψω, θα μπλέξω τις προκλήσεις μεταξύ αίματος και δουλειών. Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι πως οι γονείς παραμένουν ΓΟΝΕΙΣ και όχι μάνατζερ.

Πριν υπογράψεις το πρώτο σου συμβόλαιο, σκέψου ένα κατάλληλο μπάτζετ για τους γονείς σου, ένα που θα τους επιτρέψει να ζήσουν όμορφα, όσο εσύ θα αναπτύσσεσαι για να έχεις μακροχρόνια επιτυχία. Έτσι, τα παιδιά των παιδιών σου και τα παιδιά τους θα είναι σε θέση να επενδύσουν στο μέλλον τους, όταν έρθει η ώρα.

Η ζωή σου πρόκειται να αλλάξει και τα πράγματα θα έρθουν σε σένα πολύ γρήγορα. Αλλά, αυτό άστο για λίγο στην άκρη, όταν θα ξαπλώνεις το βράδυ, ύστερα από μία προπόνηση εννέα ωρών.

Πίστεψέ με, όταν κανονίζεις τα πράγματα σωστά από την αρχή θα αποφύγεις δάκρυα και πόνους στην καρδιά, μερικά από τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.

Με αγάπη,

Κόμπι”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια