Ένα κήρυγμα που θυμίζει άλλες εποχές έβγαλε χθες μετά την κυριακάτικη λειτουργία του ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο οποίος αφού ολοκλήρωσε μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία με την απειλή ότι “θα πάμε τους Τούρκους πέρα από την Άγκυρα”, έβαλε το χριστεπώνυμο πλήθος να ζητωκραυγάσει διαδοχικά, «Ζήτω το Eθνος-Ζήτω η Ελλάδα μας-Ζήτω οι Eνοπλες Δυνάμεις μας-Ζήτω η Χωροφυλακή-Οι γιατροί μας».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης έψεξε το ποίμνιο γιατί δεν ήταν αρκετά ενθουσιώδες στην ανταπόκρισή του, λέγοντας “Γιατί δε φωνάζετε, δεν το αγαπάτε το έθνος;”. Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στο ακροατήριο, που τελικά “συμμορφώθηκε” στις επιταγές του ιεράρχη, βρέθηκαν δυο βουλευτές της ΝΔ, ο Γιώργος Αμανατίδης και ο Στάθης Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας καθώς και αξιωματικοί των ΕΔ της περιοχής.

Στη συνέχεια ζήτησε και ένα “ζήτω” υπέρ των γιατρών, παρότι ταυτόχρονα διαμαρτυρήθηκε εμμέσως πλην σαφώς εναντίον όσων επιστημόνων υποστηρίζουν την επιστημονική αλήθεια, δηλαδή ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κορονοϊού από τη Θεία Κοινωνία λέγοντας:  “Βλασφημούμε τον Κύριό μας και Θεό μας, το Σώμα και το Αίμα Του, μέχρι σήμερα, ότι δήθεν από εκεί θα μεταδοθεί ο κορωνοϊός», την ώρα που αυξάνονται μάλιστα τα κρούσματα μεταξύ ιερέων, ακόμα και μοναχών του Αγίου Όρους.

Νωρίτερα, ο σεβασμιότατος είχε επαναλάβει το χιλιοειπωμένο εθνικιστικό κλισέ για Ευρωπαίους που κρέμονταν από τα δέντρα όταν φτιάχναμε Παρθενώνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει πρόβλημα να τον λένε ρατσιστή, σωβινιστή και εθνικιστή:

“Αγαπάμε την Ευρώπη αλλά εμείς τη φτιάξαμε την Ευρώπη. Όταν είπα κάποτε, από αυτή τη θέση, πως, όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες και τραγωδίες, εκείνοι ήταν επάνω στα δέντρα και στις αχυροκαλύβες, κάποιος δημοσιογράφος πήρε και έκανε ολόκληρο πρωτοσέλιδο ότι είμαι ρατσιστής, σωβινιστής και εθνικιστής! Αν έτσι ονομάζεται η αγάπη για την πατρίδα, η θυσία και το αίμα για την πατρίδα, τότε ναι, ας με χαρακτηρίζουν όπως θέλουν! Εμείς εκεί στον Μοριά, εκεί στα Καλάβρυτα, σηκώσαμε το λάβαρο να πάμε μέχρι την Πόλη και την Αγιά Σοφιά! Και οι προδότες Έλληνες μας κράτησαν, για την εξουσία, μέχρι τον Σπερχειό!”.

Ο ιεράρχης δεν παρέλειψε επίσης να γράψει μια δική του, εναλλακτική εκδοχή της σύγχρονης ιστορίας, σύμφωνα με την οποία στη Μικρασιατική Εκστρατεία “πήγαιναν όλα τέλεια”(sic), ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθούσε να μαζέψει τον κόσμο από τα καπηλειά(;!) κατά των Τούρκων, και το Κυπριακό οφείλεται σε διάσταση απόψεων μεταξύ της ΕΟΚΑ Α’ και της ΕΟΚΑ Β’ (!). Δεν μπορούμε να κρίνουμε θεολογικά τον ιεράρχη, μπορούμε όμως με αρκετή βεβαιότητα να πούμε ότι ίσως θα ήταν καλά να περιοριστεί στις πνευματικές του αναζητήσεις και να αφήσει την ιστορία, όπως και τη λοιμωξιολογία και γενικώς τα εγκόσμια στους καθ’ύλην αρμόδιους, ακόμα κι αν είναι αμαρτωλοί.

Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια