Στις 24 Φεβρουαρίου του 1958 ιδρύεται ο ραδιοσταθμός Rebelde στην Κούβα με πρωτοβουλία του Τσε Γκεβάρα. Ο μοναδικός σταθμός που πήγε κόντρα στο καθεστώς του δικτάκτορα Μπατίστα, όντας η φωνή της Κουβανικής Επανάστασης.

Σε μια εποχή που τα μέσα ενημέρωσης ήταν ελεγχόμενα από τον Μπατίστα, το Radio Rebelde έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στα σχέδια της Κουβανικής Επανάστασης.

«Εδώ Radio Rebelde, η φωνή της Σιέρα Μαέστρα, μεταδίδοντας σε όλη την Κούβα», ήταν το πρώτο πράγμα που ακούστηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1958 από τη συχνότητα του Radio Rebelde, σε πλήρη πόλεμο κόντρα στην δικτατορία του Fulgencio Batista. Η γέννηση του ραδιοφώνου είχε το απελευθερωτικό στίγμα του του κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Η πρώτη μετάδοση διήρκησε 20 λεπτά και ήταν η αρχή μιας εκπομπής που είχε σκεφθεί ο Τσε σαν θεμελιώδες κομμάτι “επικοινωνιακού αντάρτικου” που θα επέτρεπε να νικήσει τον Μπατίστα σε όλα τα δυνατά επίπεδα.

Γι’ αυτόν, λοιπόν, ο Τσε ίδρυσε το συγκεκριμένο ραδιόφωνο, καθώς τα νομιμοποιήμενα μέσα στο νησί είχαν μια γραμμή ευθυγραμμισμένη με το καθεστώς του Μπατίστα, ο οποίος ανετράπη μετά τον θρίαμβο τον Ιανουάριο του 1959 της Κουβανικής Επανάστασης της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με τον Τσε.

Το ραδιόφωνο Rebelde έγινε η «πιστή πηγή πληροφόρησης στον εθνικό Τύπο», ειδικά τα ξημερώμτα της 1ης Ιανουαρίου 1959, όταν και εδραιώθηκε ο θρίαμβος της επανάστασης. Με αυτόν τον τρόπο, ο σταθμός έδωσε συνέχεια στη δημοσιογραφία που ξεκίνησε στην εφημερίδα Patria ο José Martí, κουβανός ποιήτής και συγγραφέας και σύμβολο του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε ακόμη:

Για πάντα θα ανάβει φωτιά η ματιά σου κομαντάντε

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X