Ρε και γυμνή στον δρόμο να βγει μια γυναίκα, αν δεν θέλει να κάνει σεξ δεν θα κάνει. Το όχι σημαίνει όχι. Οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός. Οποιαδήποτε φράση του τύπου “ε και ο άλλος τι να κάνει άνδρας είναι, πούτσα έχει” είναι δικαιολόγηση του βιασμού. Είναι συνενοχή. Και δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ότι στη θέση της Ελένης θα μπορούσε να είναι η μάνα και η αδερφή μας. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται, για να συνειδητοποιήσουμε τη βαρύτητα μιας πράξης και τη βαναυσότητα μιας κουλτούρας που πλήττει γενιές ολόκληρες, να σκεφτόμαστε πρώτα ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και στο δικό μας σπίτι.

Θα έπρεπε να είναι παραπάνω από αρκετό, ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι δίπλα μας, που φοβούνται να κυκλοφορήσουν ή όχι μόνοι τους το βράδυ ανάλογα με το φύλο τους. Που αν κάνουν σεξ στο πρώτο ραντεβού θα τους πουν -πάλι ανάλογα με το φύλο τους- πουτάνες ή μάγκες. Που αν βιαστούν, θα έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα να δικαιωθούν στα δικαστήρια και πάλι με βάση το φύλο τους. Ενώ και πάλι με βάση το φύλο τους θα καθοριστεί αν θα τους διασύρουν ή όχι τα ΜΜΕ, αν θα ξεπλύνουν τις ευθύνες τους ή θα βγάλουν δήθεν άπλυτα στη φόρα. Η Εσπρέσο που σήμερα κλαίει για την Ελένη, χτες έγραφε για τη στροφή των (τότε) κατηγορούμενων στη χριστιανοσύνη και την ενάρετη ζωή.

Ρε και γυμνή στον δρόμο να βγει μια γυναίκα, αν δεν θέλει να κάνει σεξ δεν θα κάνει. Το όχι σημαίνει όχι. Οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός. Όπως κι οτιδήποτε άλλο αναπαράγει και συντηρεί την πατριαρχία. Τη δομή της κοινωνίας που έχουμε σήμερα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει η λέξη, μας φαίνεται ή όχι ξύλινη, σε μια κοινωνία που κάθε μέρα χτυπάνε, βιάζουν και σκοτώνουν γυναίκες, δεν μπορούμε να μιλήσουμε απλά για κάποιους λίγους μαλάκες.

Ακόμη κι η γλώσσα μας είναι πατριαρχική. Στους δημοσιογράφους λόγου χάρη, τους αρέσει να χρησιμοποιούν τη λέξη βουλευτής για όλα τα πρόσωπα της Βουλής ανεξαρτήτως φύλου. Αντίθετα δεν τους αρέσει να χρησιμοποιούν τη λέξη βουλεύτρια γιατί τους φαίνεται κακόηχη (sic). Δεν τους φαίνεται βέβαια το ίδιο κακόηχη όταν μιλάμε για τη λέξη χορεύτρια.

Ακόμη κι ο άνθρωπος είναι λέξη γένους αρσενικό. Μα εγώ, εσύ, εμείς, δεν το διαλέξαμε να είναι. Μπορούμε όμως να διαλέξουμε τι θα είναι από εδώ και πέρα. Η αντίσταση είναι γένους θηλυκού. Το ίδιο κι η θέληση. Το ίδιο κι η άμυνα. Αλλά μου ηχεί καλύτερη η επίθεση. Ή αν θέλετε καλύτερα, ας μιλήσουμε γι’ αντεπίθεση, μιας και ταιριάζει καλύτερα σε μια κατάσταση που επιδιώκει να διαδεχτεί ένα παρελθόν. Ένα παρελθόν γεμάτο πόνο, αίμα και υποταγή. Ένα παρελθόν που ο προπάππους χτυπούσε τη προγιαγιά μου. Ένα παρελθόν που ο πρώην σύντροφός της πρώην συντρόφου μου την κλείδωνε στο σπίτι για να μη βγαίνει και τσιλιμπουρδίζει. Ένα παρελθόν με ιστορίες γεμάτες κραυγές, με γυναίκες σαν έμβρυα στο πάτωμα κι ένα ζωνάρι από πάνω τους τεντωμένο να διψά για περισσότερο αίμα.

Δεν γίνεται με τόσο πόνο πίσω μας να κρατήσουμε την ίδια γλώσσα. Η γλώσσα είναι λέξη γένους θηλυκού. Θα βρούμε λέξεις που της αρμόζουν. Λέξεις που θα τις χωρούν όλες και όλους και όλα. Λέξεις που θα πνέουν ελευθερία. Λέξεις που θα πλάσουν μια ανθρωπότητα που δεν θα περιμένει μόνο να πάρει μια ανάσα, όπως συνέβη με τη νίκη στην υπόθεση της Ελένης. Θα είναι ελεύθερη από κάθε ανισότητα και καταπίεση.

Μέχρι τότε, βέβαια, φαίνεται να έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Τόσο μεγάλο όσο πολλοί είναι οι μαλάκες γύρω μας που θεωρούν ότι το να μιλάς σήμερα για καταπίεση και κακοποίηση των γυναικών είναι γραφικός και ξεπερασμένος φεμινισμός. Κι ειδικά σε αυτούς πρέπει να μιλάμε λιτά, απλά, κατανοητά, ίσως και με λιγάκι μεγαλύτερη ένταση στη φωνή, μπας και καταλάβουν πόσο κακό κάνουν:

“Ρε και γυμνή στον δρόμο να βγει μια γυναίκα, αν δεν θέλει να κάνει σεξ δεν θα κάνει. Το όχι σημαίνει όχι. Οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός. Γκε γκε;”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια