REFRAME MEMORY: [past] looking [past] / 28.05 – 21.06.2015

Το metamatic:taf έχει τη χαρά να συνεργαστεί για πρώτη φορά με το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Athens Photo Festival, παρουσιάζοντας την έκθεση [past] looking [past], η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαίου στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015. Η έκθεση αποτελεί μία εκ των δύο επιμελητικών προτάσεων που φιλοξενούνται στο metamatic:taf και είναι ενταγμένες στο θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Athens Photo Festival με τίτλο REFRAME MEMORY.

Μερικά από τα πιο συναρπαστικά διανοητικά εγχειρήματα του εικοστού αιώνα έχουν να κάνουν με τη μνήμη. Ανάλογο και περεμφερές ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο θεωρητικός προβληματισμός γύρω από την ιστορία. Ειδικά τούτος, ξεφεύγοντας οριστικά από την κατανόηση της ιστορίας ως ρεαλιστικής αναπαράστασης του παρελθόντος αποκαλύπτει ένα πεδίο σύγκλισης με τη μνήμη. Η φωτογραφία, από τις αρχές της ακόμη, κράτησε μια σημαντική θέση στο πεδίο αυτό. Λειτούργησε δε από τη μια ως καταγραφικός μηχανισμός, υποκατάστατο της μνήμης και από την άλλη ως αναστοχαστικός φακός, αυτοπροσωπογραφία των μηχανισμών που τη διέπουν. Εδώ και αρκετά χρόνια πλέον το βάρος της σχετικής φωτογραφικής παραγωγής γέρνει προς τη δεύτερη αυτή κατεύθυνση. Το ζητούμενο: να ξεφύγουμε από τη στατική εικόνα που παρουσιάζει την ιστορία ως μια σειρά εικόνων που δεν διασταυρώνονται με τη δική μας ζωή και να αναρωτηθούμε που πατάμε και προς τα που κοιτάμε όταν μιλάμε για το παρελθόν.

Η παρούσα έκθεση επιχειρεί να δώσει τις αποχρώσεις ανάμεσα στην ιστορία ως εικόνα και τη μνήμη ως βιωμένο υλικό εικόνων. Έντεκα φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεφυλλίζουν στους τοίχους τις εικόνες τους.  Ορισμένοι πλάθουν τις αναμνήσεις τους στήνοντας αυτοβιογραφικές καταγραφές (Collett, Keulards, Γεωργιάδης, Ζηπέλα, Ζώτου, Μπουγιάκα, Ράπτη, Τσαγκαράκη) άλλοι κάνουν δικό τους υλικό πτυχές της ιστορίας των προγόνων τους επισκεπτόμενοι τόπους που έζησαν εκείνοι (Schmitz, Ταμουρίδου). Αλλού σχολιάζεται από τα παρασκήνια η επιτέλεση σκηνών της ιστορίας (Ψαρουδάκη). Αυτές οι εικόνες δεν θέλουν απλώς να δείξουν. Κάνουν πράγματα, πρώτα γι΄αυτούς που ανοίγουν το άλμπουμ κι έπειτα για μας που σκύβουμε πάνω του (Κ. Ιωαννίδης, ιστορικός της τέχνης).

 

Συμμετέχουν:

Sebastian Collett, Ηλίας Γεωργιάδης, Ζωή Ζηπέλα, Λίλα Ζώτου, Vivian Keulards, Αναστασία Μπουγιάκα, Μάνια Ράπτη, Ulrike Schmitz, Ελισάβετ Ταμουρίδου, Εύα Τσαγκαράκη, Άννα Ψαρουδάκη

Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος

Εγκαίνια: Πέμπτη 28.05.2015, 20.30
Διάρκεια έκθεσης:
28.05 – 21.06.2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00 – 21.00, Κυρ 12.00 – 19.00

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Συνδιοργάνωση:
Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας & metamatic:taf

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ:
http://www.photofestival.gr/

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και ηλεκτρονικά:
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3083/REFRAME_MEMORY:_%5Bpast%5D_looking_%5Bpast%5D/

PAST LOOKING PAST_Keulards_Vivian_Dear_Noortje-athensphotofestival-metamatictaf

PAST LOOKING PAST_TAMOURIDOU_ELISAVET_athensphotofestival-metamatictaf

PAST LOOKING PAST_RAPTI_MANIA_athensphotofestival-metamatictaf

PAST LOOKING PAST_Zipela_Zoe_athensphotofestival-metamatictaf

——————————————————————————————————————————————-

Σχετικά με το metamatic:taf

To metamatic:taf (The Art Foundation) είναι ένας οργανισμός ο οποίος από το 2009 λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας με σκοπό την υλοποίηση και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με κάθε μορφή τέχνης. Είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεύρεσης και διαλόγου, προσιτός και προσβάσιμος στο κοινό όλο τον χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα (min 200,000 επισκέπτες το χρόνο). Αποτελεί μια πλατφόρμα διακίνησης σύγχρονων ιδεών και πρακτικών, όπου η σκέψη δε διαχωρίζεται από την πράξη και ο πολιτισμός γίνεται αντιληπτός ως καθημερινή δράση και βίωμα, προσφέροντας μια συνολική καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία. Από το Σεπτέμβριο του 2012, το TAF/The Art Foundation μετονομάστηκε σε metamatic:taf και συμπληρώνει τη δράση του με την παρουσία του και στο on-line περιβάλλον μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας www.metamatictaf.gr, το οποίο λειτουργεί ως προέκταση των πρακτικών του, τόσο στο ελληνόφωνο όσο και στο αγγλόφωνο κοινό. Το ηλεκτρονικό metamatic:taf διατηρεί τον προσανατολισμό του φυσικού χώρου της Νορμανού, την ίδια στιγμή όμως ανατροφοδοτείται από πολλά ακόμα σύνθετα ζητήματα που τίθενται στο δικτυακό εγχείρημα. H προβολή των εκδηλώσεων του χώρου αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του περιεχομένου του website, ενώ το κύριο σκέλος αφορά στη συγκρότηση μίας δραστήριας πλατφόρμας επικοινωνίας και συνάντησης ετερόκλητων πρακτικών σε ψηφιακό περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες για το metamatic:taf μπορείτε να βρείτε στο link http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/about_metamatic_taf/. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε για τον εκθεσιακό χώρο με την Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα, τη Χριστίνα Δηλάρη και τη Γιαλένα Κλειδαρά στο τηλέφωνο 210 3238757 και στο mail info@metamatictaf.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X