Το εθνικό πάρκο Κρούγκερ στη Νότια Αφρική φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό ρινόκερων. Ωστόσο, μέσα σε 10 χρόνια, το 70% του πληθυσμού τους έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον εθνικό τύπο οι βασικότερες αιτίες είναι η λαθροθηρία και η ξηρασία των τελευταίων ετών.

Τ ο εθνικό πάρκο Κρούγκερ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκης, στη Νότια Αφρική, κι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά καταφύγια άγριων ζώων. Επιπλέον περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν το λεγόμενο «Big Five»: λιοντάρια, ελέφαντες, βουβάλια, λεοπαρδάλεις και ρινόκερους.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το πάρκο υποφέρει. Ο πληθυσμός των ρινόκερων ειδικά, ο πιο σημαντικός στον κόσμο σύμφωνα με τη ΜΚΟ “Σώστε τον Ρινόκερο”, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών.

Σημαντικό αντίβαρο είναι η πανδημία. Τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, φαίνεται ότι και σ’ αυτό τον τομέα καταφέραν να επιδράσουν θετικά για το περιβάλλον. Όπως ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Αλιείας, μέσα στο 2020, η λαθροθηρία των ρινόκερων είχε μειωθεί κατά 33% στη Νότια Αφρική. Ο εγκλεισμός που συνόδευσε την πανδημία, ήταν ο ένας από τους βασικούς λόγους της μείωσης. Ο άλλος είναι η αντιμετώπισή της λαθροθηρίας από το κράτος, που ενίσχυσε τις επιχειρήσεις με τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους, καταφέρνοντας, όπως υποστηρίζει, να πετύχει περισσότερους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.

Η πραγματική ωστόσο πρόοδος που έχει γίνει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, θα φανεί μόνο όταν ο πλανήτης επιστρέψει στην πραγματικότητα.

Αν δεν αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματική η παρέμβαση και το κυνήγι των ζώων στην άγρια φύση συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, είναι βέβαιο πώς μέσα στην επόμενη δεκαετία, δεν θα μιλάμε απλά για τη μείωση του ποσοστού σ’ έναν πληθυσμό, αλλά για την πλήρη εξαφάνισή του.

*Με πληροφορίες από το courrierinternational

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια