Να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες, ζητά από το ελληνικό κράτος η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε, η οποία ταυτόχρονα σκιαγραφεί το μαρτύριο που υφίστανται για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες.

“Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: στον πόλεμο που κήρυξε η Ελλάδα και μαζί της η Ευρώπη, στους πρόσφυγες, εμείς είμαστε με τον εχθρό. Απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να ανοίξει τις πόρτες σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους περιθάλψει, να τους δώσει στέγη και τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς όπου αυτοί επιθυμούν”, σημειώνει η Ροσινάντε.

Προφταίνοντας τις κραυγές πανικού ότι τάχα «δεν χωράμε όλοι» υπογραμμίζει ότι “όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στα νησιά και στα σύνορα αποτελούν λιγότερο από το 0.01% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού της Ελλάδας”.

Η ανακοίνωση της Ροσινάντε

Στον πόλεμο που κήρυξε η Ελλάδα στους πρόσφυγες να μας υπολογίζετε ως εχθρούς – Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη για όλους τους κυνηγημένους

Εδώ και λίγες μέρες, για πολλοστή φορά στην ιστορία του πολιτισμού των κρατών, άμαχοι και φτωχοί άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων στρατών με τους οποίους δεν έχουν και δεν θέλουν καμία σχέση. Εκατοντάδες πρόσφυγες με τα παιδιά τους στα χέρια, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσπαθώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη, έχοντας μπροστά τους τον ελληνικό στρατό και την αστυνομία που τους πετάει χημικά και δακρυγόνα και πίσω τους τον τουρκικό που απαντάει στα πυρά.

Αυτή η στιγμή απερίγραπτης βαρβαρότητας και απανθρωπιάς είναι ακόμα ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του αντιπροσφυγικού κυνηγητού που έχει εξαπολύσει η Ευρώπη από το 2015 και μετά. Αφού πρώτα συνεισέφερε στη διάλυση των χωρών της, πούλησε όπλα στις φατρίες που πολεμούν στο εσωτερικό τους, έστειλε στρατό, τους βομβάρδισε, η Ευρώπη υποδέχτηκε τους πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική με πλαστικές σφαίρες, κλειστά σύνορα, συρματοπλέγματα, νάρκες και τα πρώτα μαζικά στρατόπεδα κράτησης από την εποχή του Μπούχενβαλντ, του Μπέργκεν και του Νταχάου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που επιχείρησαν να διαφύγουν από τον πόλεμο και την απελπισία, κατέληξαν πνιγμένοι στη Μεσόγειο ή έγκλειστοι σε κάποιο στρατόπεδο, αποκομμένοι από τις οικογένειές τους.

Το ελληνικό κράτος, έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη βαρβαρότητα, έχοντας βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ντροπιαστική ευρω-τουρκική συμφωνία, η οποία παραβιάζει κάθε ανθρωπιστική συνθήκη που ακολούθησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τους τελευταίους μήνες, το ελληνικό κράτος έχει επιδοθεί σε μια νέα και πιο έντονη ρατσιστική αντι-προσφυγική καμπάνια, εγκλωβίζοντας ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στα νησιά, εμποδίζοντας με μεγαλύτερη ορμή το ταξίδι των προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα και από εκεί στην Ευρώπη, και χαϊδεύοντας τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας με επαναλαμβανόμενες αναφορές σε «κλειστά κέντρα κράτησης», διαδικασίες φαστ-τρακ απελάσεων και καταστολή των προσφυγικών διαμαρτυριών.

Αυτές τις μέρες, και αφού η κυβέρνηση επιστράτευσε ξανά την καταστολή για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες όλων όσων καλλιέργησε στα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου η φασιστικοποίηση των κοινωνιών αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες, επικαλείται τον «υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν» για να επιτεθεί ξανά στους πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά και άνδρες στις Καστανιές (και σε κανέναν άλλον), εξαπολύοντας χημικά σε άστεγους, εξαθλιωμένους ανθρώπους που αναζητούν μια άλλη μοίρα. Στο πλάι της, αναπτύσσεται με τα δόντια ακονισμένα μια επικίνδυνη παρακρατική φασιστική δράση ομάδων που στρέφουν τις καραμπίνες και τους σιδερολοστούς τους απέναντι σε φτωχούς ανθρώπους.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: στον πόλεμο που κήρυξε η Ελλάδα και μαζί της η Ευρώπη, στους πρόσφυγες, εμείς είμαστε με τον εχθρό. Απαιτούμε από το ελληνικό κράτος να ανοίξει τις πόρτες σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους περιθάλψει, να τους δώσει στέγη και τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς όπου αυτοί επιθυμούν.

Οι κραυγές πανικού ότι τάχα «δεν χωράμε όλοι» αποτελούν ένα κρατικό προπέτασμα καπνού για την εφαρμογή ρατσιστικών και φασιστικών πρακτικών. Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στα νησιά και στα σύνορα αποτελούν λιγότερο από το 0.01% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι κραυγές των κυβερνόντων, των φασιστών και των ΜΜΕ για τους κινδύνους «αλλοίωσης» είναι γελοιότητες απευθυνόμενες σε γελοίους, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο πολιτισμός μας ήταν τόσο ωραίος που θα έπρεπε να τον διατηρήσουμε «αναλλοίωτο».

Καλούμε την ελληνική κοινωνία να υψώσει το ανάστημά της προκειμένου να σταματήσει αυτή η απεχθής βαρβαρότητα εναντίον φτωχών και κυνηγημένων ανθρώπων από το ελληνικό κράτος και στο όνομα της ελληνικής κοινωνίας.

Να σταματήσουμε τον εκφασισμό της ελληνικής πολιτείας και της Ευρώπης, υποδεχόμενοι τους πρόσφυγες στη χώρα μας και βοηθώντας τους να πάνε όπου αλλού θέλουν, αν δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Να εμποδίσουμε την όξυνση του αυταρχισμού, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας που κάθε μέρα επιχειρεί η κυβέρνηση στο όνομα της αποτροπής των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ και θα περάσουν!

-Να ανοίξουν τα σύνορα στην Καστανιά για να περάσουν οι πρόσφυγες.
-Σίτιση και στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες σε όλους τους πρόσφυγες. Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης πουθενά.
-Γρήγορη απόδοση ασύλου και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους για να μετακινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
-Κάτω η καταστολή και η αστυνομοκρατία, μαζική αντίσταση στον κοινωνικό εκφοβισμό
-Κατάργηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας και των αντιμεταναστευτικών διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια