*της Μελίνας Κασιανίδου

Η δικάστρια Ruth Bader Ginsburg, η δεύτερη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, μία από τις πιο επαναστατικές και δυναμικές γυναίκες παγκοσμίως, απεβίωσε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στα 87 της χρόνια.

Το πνεύμα, οι ιδέες και οι ριζικές αλλαγές που επέφερε μια τόσο ηγετική προσωπικότητα θα μείνουν άτρωτες στο νομικό σύστημα, στις ρίζες του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος αλλά και αποτελούν ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο ισότητας.

Γόνος εβραϊκής οικογένειας, γεννημένη το 1933 στο Μπρούκλιν δεν επέτρεψε στις προκαταλήψεις και τον σθεναρό ρατσισμό της εποχής τόσο για το φύλο όσο και για την καταγωγή της να σταθούν εμπόδιο στις προοδευτικές και φιλελεύθερες επιδιώξεις της. Παρά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, το τμήμα νομικής του Χάρβαρντ, στο οποίο υπήρξε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Harvard Law Review, και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να εργασθεί εξαιτίας του φύλου της και του γεγονότος ότι ήταν μητέρα. Τελικά ούτε το ακαδημαϊκό της κύρος μπόρεσε να αποτρέψει τον έντονο σεξισμό, τις διακρίσεις και την απαξίωση που βίωνε όντας γυναίκα στον εργασιακό χώρο κατά το 1960.

Μόλις την δεκαετία του 1970 ξεκίνησε ο περίφημος φεμινιστικός της αγώνας. Με τον δυναμισμό της πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση του δικαιώματος της άμβλωσης κυρίως κατά την υπόθεση Roe εναντίον Wade το 1973 και εξέφρασε την σφοδρή και απόλυτη διαφωνία της στην απόφαση για την απαγόρευση των γυναικών να φοιτούν στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνιας. Η παρέμβασή της επίσης ήταν καίρια και επιβλητική στην υπόθεση Letbetter εναντίον Goodyear Tire & Rubber Co, όπου υπερασπίστηκε το διεκδικούμενο δικαίωμα της ενάγουσας για την ισότητα του εργασιακού εισοδήματος μεταξύ των δύο φύλων. Ακόμα και λίγα χρόνια πριν τον θάνατό της δεν έλειπαν οι έντονες διαφωνίες και οι συγκρούσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μία γυναίκα που είχε βιώσει σε όλες τις πτυχές της ζωής της την φυλετική ανισότητα, μία γυναίκα που αναγκάστηκε να κρύψει την εγκυμοσύνη της από τους συναδέλφους της στο Rutgers, μετέτρεψε την αδικία σε δύναμη και επανάσταση. Η Ruth Bader Ginsburg ήταν μία από τις πιο αυστηρές και απόλυτες δικάστριες. Μπόρεσε να εξελίξει και να προοδεύσει την κοινωνία βασιζόμενη στην δύναμη των νόμων και της δικαιοσύνης. Δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί το σύμβολο του φεμινισμού, το πρότυπο της δύναμης και του αγώνα για την ισότητα. Οι διαφωνίες της υπήρξαν το όπλο της για να προστατευτεί από έναν κόσμο πατριαρχικό αλλά η δύναμη του λόγου και των επιχειρημάτων της οδήγησε σε μία παγκόσμια κοινωνική διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Η Ruth Bader Ginsburg είναι η ένθερμη ελπίδα ότι ο νόμος ως αντικειμενικό όργανο των κρατών μπορεί να γίνει ευέλικτος, προοδευτικός και σε κάθε περίπτωση υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί την ένδειξη ότι το πάθος για δικαιοσύνη και ο αγώνας για ελευθερία δεν προβλέπει ηλικιακά όρια. Η θλίψη για τον θάνατο μιας ηρωίδας, του συμβόλου του φεμινισμού εκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς, οι διεκδικήσεις της στον τομέα του φεμινισμού είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρες. Με οδοδείκτη τον δυναμισμό, την αποφασιστικότητα και την απολυτότητα της Ruth Bader Ginsburg οφείλουμε να συνεχίσουμε αντάξια τον αγώνα για την ισότητα ως παγκόσμια κοινωνία. Η Μεγάλη Κυρία του φεμινισμού θα μείνει για πάντα ζωντανή.

– Fight for the things that you care about, but do it in a way that will lead others to join you.
– Real change, enduring change, happens one step at time.
Ruth Bader Ginsburg

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια