Η φωτιά εκδηλώθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο και πέρασε μέσα από αυτόν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα news247, από την πυρκαγιά προκλήθηκε ρύπανση σε ορισμένα από τα αρχαία.

Να υποβαθμίσουν το γεγονός επιχείρησαν τα κρατικά μέσα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον δήμο Άργους-Μυκηνών.

Σε καταγγελία της στο Twitter η μουσικός Τάνια Τσανακλίδου αναφέρει ότι η ΕΡΤ μετά από 41 λεπτά δελτίου, παρουσίασε εν τέλει το θέμα, αναφέροντας όμως ότι η φωτιά ήταν εκτός αρχαιολογικού χώρου.

Τα πλάνα διαψεύδουν τον ισχυρισμό. Ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η φωτιά αν και ξεκίνησε σε αγροτοδασική έκταση εκτός του αρχαιολογικού χώρου “επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.”

Σύμφωνα με το υπουργείο η φωτιά δεν φαίνεται να προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, “όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου.”

Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Στην τελευταία ενήμερωσή της από το σημείο, η Πυροσβεστική ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Τον προβληματισμό του για την έκβαση της φωτιάς εξέφρασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι: «Η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η οποία έπληξε και τον αρχαιολογικό χώρο περνώντας μέσα από αυτόν, προκαλεί βαθύτατη θλίψη και ανησυχία σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και σοβαρότατα ερωτήματα το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιας έκτασης καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται κυρίως για μια αγροτοδασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Ερωτήματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο έντονα μετά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με μήνυμα στο Twitter, στις 18.20, ότι υπήρξε μεν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά κάποιες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια