Η δημοκρατία εκπέμπει έκτακτο σήμερα. Μια (ακόμα) ζωή κινδυνεύει, εκεί που κανείς δεν κοιτά, κανείς δεν ασχολείται. Εκεί που δεν υπάρχουν δικαστήρια και υπεράσπιση.

Το θέμα είχε αναδειχθεί από αυτή τη γωνιά τον Αύγουστο. Ο ίδιος ο Σπύρος – Ρίτσαρντ ζει τη δική του «Οδύσσεια» απ΄ τον Ιούνιο. Πλέον, το 2015 μας αποχαιρετά και η ζωή του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Σπύρος – Ρίτσαρντ αντιστάθηκε στην εκτέλεση και στο βασανισμό αμάχων και αθώων, πληρώνοντας την έντιμη στάση του με την μήνη ενός αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Το κατηγορητήριο διαπιστώνει παράβαση καθηκόντων και ανυπακοή στις εντολές των ανωτέρων του και η ζωή του βρίσκεται παρατεταμένα σε κίνδυνο, μιας κι εξακολουθεί να βρίσκεται παράνομα φυλακισμένος υπό άθλιες συνθήκες στο Μπουρουντί και να διώκεται από πολιτικούς αντιπάλους του ίδιου, αλλά και της δημοκρατίας.

Η σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook έχει φτάσει σχεδόν τα 13.000 μέλη, που αγωνιούν για την κατάληξη μιας υπόθεσης που δεν οδεύει καλώς. Οποιαδήποτε παράταση της παραμονής του Σπύρου – Ρίτσαρντ, αλλά και των συγκρατούμενων του στις φυλακές του Μπουρουντί ισοδυναμεί με ρίσκο για τη ζωή τους.

spiros-3

Μιλώντας για «δίκη παρωδία», στη δικάσιμο της 14.12.2015, σε μια αίθουσα γεμάτη πάνοπλους αστυνομικούς, το αίτημα των δικηγόρων του Σπύρου για αναβολή της ακρόασης, για να επιτραπεί η πρόσβαση στη δικογραφία, κάτι που δεν είχε συμβεί ως τότε (!), για να δυνηθούν να υπερασπιστούν τον πελάτη τους, απορρίφθηκε και η δίκη συνεχίστηκε απρόσκοπτα, γιατί δεν συνέτρεχε, κατά το δικαστήριο, λόγος αναβολής. Στη δικάσιμο που ακολούθησε, την 15.12.2015, το δικαστήριο αρνήθηκε την υπεράσπιση των 28 κατηγορούμενων από τους δικηγόρους της εκλογής τους και οι διεθνείς δικηγόροι αποβλήθηκαν από την αίθουσα, τάχα γιατί παρεμποδίζουν τη διαδικασία, δίνοντας στους κατηγορούμενους χρόνο μόλις δύο ημερών, μέχρι την 18.12.2015, για να βρουν νέους δικηγόρους. Οι δικηγόροι του Σπύρου χαρακτήρισαν τη δίκη αυτή δίκη «λαιμητόμο». Μάλιστα, ο Βέλγος συνάδελφος, δικηγόρος Bernard Maingain, που εκπροσωπούσε τους 4 από τους κατηγορούμενους (τον τέως υπουργό άμυνας και τρεις συναδέλφους), κατηγορήθηκε από τις αρχές του Μπουρούντι για συμμετοχή σε πραξικόπημα, με την προβολή του επιχειρήματος, από μέρους των εισαγγελικών αρχών, ότι τώρα είναι κατηγορούμενος ο δικηγόρος, άρα δεν μπορεί να είναι δικηγόρος υπεράσπισης στην ίδια υπόθεση.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2015 στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου της Ολομέλειάς του στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε επιστολή στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφορικά με τον Σπύρο-Ρίτσαρντ. Η πρόταση κατάληξε σε κοινό ψήφισμα και σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο ζητά απ΄ την Μογκερίνι την απελευθέρωση του. Ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται λοιπόν να υπάρχει, καθώς τέθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμών. Η είδηση όμως (θα έπρεπε να) κυριαρχεί στην επικαιρότητα εδώ και πολλές μέρες, δίχως να βλέπει κανείς κάτι τέτοιο.

Άρα; Άρα, το μόνο που μένει είναι η προσπάθεια. Προσευχές και τα λοιπά κάνουν καλό μόνο στον εαυτό του καθενός. Η ανάδειξη του θέματος στον «αφρό» της επικαιρότητας αναδεικνύεται δύσκολη υπόθεση και οι περισσότεροι δείχνουν να ξεχνούν το θέμα. Ο ίδιος όμως ο Σπύρος είναι άνθρωπος που δεν ξεχνάει εύκολα κάποιον που έχει ανάγκη από βοήθεια. Αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ίδιο και στην περίπτωσή του αντικατοπτρίζεται η κατάσταση στον κόσμο:
Σε μερικά μέρη αυτής της Γης που από σήμερα θα γιορτάζει την έλευση του 2016, η δημοκρατία έχει ανάγκη από βοήθεια.

Θυμηθείτε ξανά εδώ την υπόθεση του Σπύρου – Ρίτσαρντ.

Η σελίδα στο facebook: www.facebook.com/groups/727427044051441/

Πηγή πληροφοριών:

psychonomika.infο

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X